Felújított lorettói Mária-szobor másolatot áldottak meg Kolozsváron

1
2059

Havas Boldogasszony ünnepén, augusztus 5-én, búcsús szentmisét tartottak a kolozsvári ferences templomban. Az Urbán Erik ferences tartományfőnök által,  számos környékbeli pap és hívő jelenlétében celebrált szentmisén a szentélyben ideiglenesen helyet kapott a templom  egyik kápolnájában található Mária szobor, a lorettói Szűzanya kegyszobrának másolata, melyre az ünnep alkalmából az idén korona is került. Havas Boldogasszony ünnepén a római Santa Maria Maggiore-bazilika, a legősibb Mária-templom felszentelésére emlékezünk.

Urbán Erik OFM  a szentmise elején elmondta, hogy sajátos ünnepet ülnek a jelenlévők: sok kolozsvári számára ismerős a templom lorettói kápolnájában található hiteles másolata a  lorettói Mária-szobornak. A templomban található kápolnát – elmondása szerint 1745. július 25-én szentelték fel, ahol szentségimádásokat, zsolozsmát tartottak évszázadokon keresztül és e kápolnában helyezték el 1946. augusztus 14-én a lorettói kegyszobor hiteles másolatát, mely koronát is viselt hosszú ideig.

A szobrot és a koronát a ferencesek a közelmúltban felújították, és ezt helyezték vissza eredeti helyére. „Amikor a szobrot visszahelyezzük a kápolnába az emlékeztessen minket arra a háznak az egyfajta másolatára, ahol Jézus gyerekkorát töltötte”. – mondotta Urbán Erik OFM. Abban az időben, amikor az iparosodás miatt számos család szétszakadt, szép kezdeményezése volt az egyháznak, hogy ezzel a kezdeményezéssel úgy próbáljak összefogni a családokat, hogy a názáreti családot állították mindenki elé példaképül.   A szentmise elején megáldották a felújított szobrot, Urbán Erik OFM pedig ki reményét, hogy a kápolna a továbbiakban is a csendes imádkozás, elmélkedés helye lesz. Nagy Károly OFM, aki augusztus elejétől a kolozsvári ferences rendházban teljesít szolgálatot homíliájában az ünnep eredetéről, fontosságáról és annak mondanivalójáról beszélt a jelenlévőknek.

A ünnepi búcsús szentmise ITT tekinthető meg.

(FR)