Eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztése online támogatással

Tesztelés alatt az edumodul.hu

0
1370
Fotó: Szatmári Caritas

Az online fejlesztő platform eltérő fejlődésű gyermekek, szüleik és a velük foglalkozó pedagógusok számára egyaránt hasznos.  

A nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesület által, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel, valamint a kassai Centrum Libertával közösen útjára indított e-learning felület helytől függetlenül, akár otthonról nyújt segítséget eltérő fejlődésmenetű gyermekek szülei, valamint a velük dolgozó pedagógusok számára. Az edumodul.hu felülete hat fejlesztési terület köré csoportosul, melyek a gondolkodás, önállóság, szocializáció, kommunikáció, finommozgás és nagymozgás. A területekhez modulok tartoznak, melyeken belül leckék érhetőek el, hogy szülő és pedagógus egyaránt strukturáltan tudja használni a rendszert.

A kommunikáció területén két tananyag készült el. Az egyik a különleges szóképfelismerő módszertant mutatja be a gyermekek olvasását elősegítendő videós segédanyaggal. A másik strukturált formában tartalmaz dalokat, mondókákat, és sok más, otthoni környezetben kifejezetten élvezetes fejlesztő játékot. A kommunikációs anyagok tipikusan fejlődő kisgyermekek számára is ajánlottak.

A szocializáció területén a szocializációs készségeket fejlesztő tananyag várja az autizmussal élő gyermekek szüleit és a velük dolgozó pedagógusokat, hiszen a leckék rendkívül jól használható tanácsokat, ötleteket tartalmaznak különböző hétköznapi élethelyzetekre.

A román nyelvű, táplálkozással foglalkozó tananyag az önállóság területéhez került; a gyermek önálló táplálkozásához kínál videós és képes segédanyagokkal kiegészített segítséget szülőknek és pedagógusoknak.

A jelenleg tesztelés alatt álló, az Eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztése online támogatással című köznevelési Erasmus+ program keretében létrehozott e-learning oldal gyógypedagógusok számára is ajánlott, hiszen könnyen, gyorsan lehet feltölteni szöveget, képeket, videót és letölthető dokumentumokat tartalmazó tananyagokat, fejlesztési területenként modulokra bontott rendszerben. További előnye az oldalnak, hogy egy-egy modulba több lecke is feltölthető, és ezek a leckék lehetnek egymásra épülőek, illetve korlátozhatóak olyan módon is, hogy naponta csak egyet-egyet tudjon elvégezni a gyermek.

Az online fejlesztő platform létrehozói arra kérnek minden érdeklődő szülőt és pedagógust, hogy kapcsolódjanak be a tesztelésbe, és tapasztalataikkal, véleményeikkel segítsék a felület további fejlesztését, tökéletesítését.

Palincas Erika (Szatmári Egyházmegyei Caritas-szervezet)