Benedek pápa gyengélkedik

0
4166
XVI. Benedek emeritus pápa • Fotó: Vatican News

Az emeritus pápa egy német újság híradása szerint nagyon gyenge. Peter Seewaldot, Benedek pápa életrajzíróját idézi a Passauer Neue Presse (PNP) augusztus 3-i száma. Az újságíró szerint a 93 éves Benedek pápa egy bakteriális bőrfertőzésben (orbáncban) szenved, ami az arcbőr fájdalmas betegsége, lázat is okozhat, fejfájást, a nyirokcsomók duzzanatát, és antibiotikummal kezelhető. Seewald azt is elmondta a PNP-nek, hogy Benedek nagyon törékeny, gyenge, mióta németországi látogatásáról hazatért. Akkor idősebb testvérét, a szintén pap Georg Ratzingert látogatta meg Bajorországban. A testvére rövid idővel a látogatás után, július 1-jén elhunyt.

Seewald talákozott az emeritus pápával a Vatikánban, a Mater Ecclesia kolostorban levő otthonában augusztus 1-jén, hogy a legújabb kötetét átadja XVI. Benedeknek. Az újságíró szerint betegsége ellenére Benedek pápa optimista, reméli, hogy ha jobban lesz, ismét ír majd. Seewald ugyanakkor elmondta, az idős emeritus pápa hangját alig lehet hallani.

A PNP augusztus 3-i híradása szerint Benedek pápa rendelkezett arról, hogy Szent II. János Pál korábbi sírhelyére temessék, a Szent Péter-bazilika alagsorába. A lengyel pápát onnan a bazilika felső terébe szállították, miután 2014-ben szentté avatták. Elődjéhez hasonlóan XVI. Benedek is megírta a spirituális végrendeletét, amelyet majd halála után tesznek közzé.

Benedek pápa 2013-ban gyengülő erőnlétére hivatkozva mondott le: 600 éve nem volt ilyen lemondásra példa az egyháztörténetben.

A CNA híradása nyomán fordította Bodó Márta

MEGOSZTÁS