Véget ért az iskola. Merre tovább?

Pályaválasztásban és a munkában való elhelyezkedésben segítik a fiatalokat a Gyulafehérvári Caritas szakemberei

0
955
Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Végzős diákok számára sem könnyű eldönteni, hogy merre tovább a nagybetűs életben: mihez kezdjen a szakdiplomával, mihez ért valójában, hol és milyen munkát talál, mennyi lesz a fizetés, vagy jó lenne még tanulni? Hát még azok számára, akik valamilyen oknál fogva kiestek az iskolai rendszerből, illetve hátrányos helyzetük miatt kisebb esélyük van a beilleszkedésre, egy normális életvitelre. 

Fiatalok ezirányú segítését és mentorálását vállalta fel a Caritas egy kis csoportja Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és környékén. Ahogyan a két éve zajló program neve, Iránytű a munka világába is mutatja, eligazítják őket a munkavállalásban, kezdve attól, hogy együtt derítik ki és fejlesztik készségeiket, képességeiket, keresnek számukra munkalehetőségeket.

Mindjárt a legelején helyi szakközépiskolákkal vették fel a kapcsolatot, a pedagógusokkal működnek együtt a diákok motiválása, fejlesztése érdekében, hogy miért érdemes tanulni, miért fontos oklevelet szerezni. Olyan kiegészítő tevékenységeket hoztak számukra, amelyekre a tanórák kereteiben már nem jutott idő és elengedhetetlen a személyiségük fejlődéséhez, a felzárkózáshoz. 

A mentorok minden egyes fiatallal külön-külön foglalkoznak, tanácsokkal látják el őket és végigkísérik a munkavállalás folyamatában. Emellett a csoportos tevékenységek során készségeket és képességeket fejlesztenek, különféle szakmákat mutatnak be meghívott szakemberek által, cégeket látogatnak, illetve pályaorientációs műhelyeket szerveznek számukra.

A járványügyi szükségállapot idején nehezebben ment a munka, de nem állt meg, interneten és telefonon tartották a kapcsolatot. Most újra lehetőség nyílt a személyes találkozások és kiscsoportos foglalkozások bepótlására, ezért teljes lendülettel dolgoznak azon, hogy a mentorált fiatalok számára esélyt teremtsenek, munkavállalási kedvüket ösztönözzék.

Zajlik azoknak a helyi vállalkozásoknak a felkutatása is, akik munkát adhatnak, alkalmaznák a pályakezdőket, ezzel párhuzamosan pedig a fiatalokat is felkészítik a munkaadók által kínálta állások betöltésére.

Eddig több mint kilencven fiatal vett részt a programban, részesült egyéni mentorálásban, kísérésben, egy páruknak sikerült megfelelő munkát találni és elhelyezkedni.

Ez a kezdeményezés egy nagyobb projekt része, amely több civil szervezet részvételével Spanyolországban, Bulgáriában, Magyarország és hazánkban zajlik. Az Iránytű a munka világába projekt Izland, Lichtenstein és Norvégia az EEA Norway Grants Fund for Youth Employment program keretében történő társfinanszírozásával valósulhatott meg.

A projektről bővebben ITT lehet tájékozódni.

Gyulafehérvári Caritas