Személyesen mondanak köszönetet a Máltai munkatársainak és önkénteseinek

0
1168
A munkatársaknak és az önkénteseknek mondtak köszönetet. Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

Egy körút keretében személyesen mondanak köszönetet a Romániai Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak és önkénteseinek, akik az eddigiek során helytálltak a koronavírus-járvány alatt. Erről Tischler Ferenc főtitkár, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat vezetőségi tagja számolt be sajtótájékoztató keretében július 14-én, kedden délelőtt Temesváron, a szervezet helyi filiájának Baritiu utcai székhelyén. A főtitkár Anca Simu helyettes, valamint Raluca Drob és Barla István kolozsvári kollégák társaságában érkezett – írja a temesvári egyházmegye honlapja.

Az elmúlt hónapban a kolozsvári, a szatmári és a sepsiszentgyörgyi máltai központokban aktív munkatársakat és önkénteseket látogatták meg, ezt követően a kisiratosi, a nagyenyedi és a nagybányai filiákat tervezik felkeresni.

„Az országos elnökség kérésére hosszabb körutat vállaltunk fel a kollégáimmal, hogy személyesen is köszönetet mondjunk azoknak a munkatársaknak és önkénteseknek, akik az új típusú koronavírus-járvány kitörése óta nehéz kihívások előtt álltak, és saját maguk is megszenvedték azt, hogy a kedvezményezetteket megfelelő módon tudják ellátni, megfelelő szintű szolgáltatást tudjanak nyújtani. Ezúttal köszönjük a temesvári kollégáknak az odaadó, lelkiismeretes munkát. Tudjuk, hogy az idősotthon gondozói számára nem volt könnyű két hetet a munkahelyen, majd újabb két hetet otthoni elszigeteltségben tölteni, úgy, hogy közben ne találkozzanak idegen személyekkel, ily módon megőrizve nem csupán a saját maguk egészségét, hanem a kedvezményezettekét is. Büszkék vagyunk arra, amit a temesvári kollégáknak sikerült megvalósítaniuk – fogalmazott bevezetőjében Tischler Ferenc, majd így folytatta: – Istennek hála az eltelt időszakot fertőzés nélkül sikerült átvészelni. Tudjuk, hogy mit hagytunk magunk mögött, nem tudjuk viszont, hogy mi következik, ezért az elkövetkező hónapokra ki fogunk dolgozni különböző eljárási módozatokat, hogy akár egy ennél nehezebb időszak se érjen felkészületlenül. Ha úgy látjuk, hogy fokozódik a veszélyhelyzet és szükséges, az intézményeinkben szigorúbb óvintézkedéseket vezetünk be, vagy akár le is zárjuk azokat a látogatók előtt. Temesvár esetében már most látogatási tilalom van.”

A továbbiakban a főtitkár kitért arra, hogy a helyi filia sokat köszönhet az önzetlen támogatóknak: vállalkozóknak, magánszemélyeknek, egyházaknak. Ezzel kapcsolatban Fekete-Nagy László, a temesvári filia elnöke hangsúlyozta: mindenekelőtt az alkalmazottaknak jár hálás köszönet az odaadó munkájukért, akik az eltelt hónapok alatt beköltöztek a máltai központ vendégszobáiba, ily módon biztosítva az idős emberek ellátását, illetve akik naponta szállították a szociális konyha főztjét a rászorulóknak vagy akik a házigondozásban segítettek. Ahhoz azonban, hogy mindezeket biztosítani tudják, sokak összefogására volt szükség. Kifejezték köszönetüket a támogatóknak, akiktől pénzadományt, élelmiszert, szájmaszkot, arcpajzsot, fertőtlenítőszert is kaptak.

A temesvári filia vezetőségének részéről jelen lévő dr. Kovács Péter orvos és Máthé Lajos újszentesi plébános szintén a példaértékű összefogást és támogatást emelte ki, amelyet a szervezet az eddigi időszakban megtapasztalt.

Tischler Ferenc főtitkár megjegyezte: az elmúlt két hónapban országos szinten a Romániai Máltai Szeretetszolgálat 100 000 kedvezményezettnek nyújtott valamilyen támogatást: meleg ételt, hideg élelmiszercsomagot, egészségügyi csomagot stb. Más években ez a szám éves szinten alig haladta meg a 20 000-et. „Ilyen csapattal, ilyen kollégákkal, ilyen önkéntesekkel büszkeség dolgozni. Nem tagadom, voltak nehéz esetek, két hét járványügyi zárlat mindenki idegeit megviseli, a munkatársaink közül voltak, akik lelkileg is megtörtek, néhányan családi veszteségeket, tragédiákat éltek meg, de sikerült mindent zökkenőmentesen megoldani. Jelentkeztek ugyanis olyan önkénteseink, akik miután elvégezték a koronavírus-tesztet, munkába álltak. Ily módon sehol nem volt fennakadás, sem pedig feszültség. Mi is szinte alig éreztük a fáradtságot, mert tudjuk, hogy ha az ország bármelyik részében valamilyen gond adódik, van másik öt-hat-tíz olyan település, közösség, ahova telefonálhatunk, és megkérdezhetjük: ti ezt hogyan oldottátok meg. Most már a járvány kezelésére irányuló képzéseket is tartanak, és ha bármelyikünk megtanul valamit, azt azonnal megosztja a többiekkel” – fűzte hozzá a főtitkár.

Végezetül Tischler Ferenc tájékoztatott arról is, hogy a járványveszély a főtitkárság idei terveit és költségvetését is felborította, számos program, találkozó, lelkigyakorlat és tábor elmarad. Egyedül a mozgássérültek táborát tartják meg augusztus 3–9. között, de azt is csak online.