Újraindulnak a zarándoklatok Lourdes-ba

0
1597
Fotó: Vatican Media

Augusztusban a Lourdes-i Betegszállítók Szövetsége (OFTAL) elsőként kíséri el a Mária-kegyhelyre a betegeket és fogyatékkal élőket. Egyelőre az ápolási otthonok lakói előtt nem nyílt meg az utazás lehetősége, a Covid-19 megfékezésére hozott egészségügyi intézkedések miatt. A szövetség elnöke, Paolo Angelino atya aláhúzta: a lélek gyógyítása jót tesz a testnek is.

A koronavírus-járvány hónapokig tartó karanténja után nagy öröm, hogy az első nagy szervezett zarándoklat augusztusban megindulhat Lourdes-ba. Az OFTAL, a Lourdes-i Betegszállító Szövetség egy máriás lelkiségű, karitatív egyházi szervezet, mely Lourdes-ba és más kegyhelyekre szervez zarándokutakat önkéntesek, orvosok, ápolók, papok és szerzetesek közreműködésével. A betegekkel a zarándoklat előtt és után is foglalkoznak, az egyházmegyék és a plébániák lelkipásztori szolgálatával karöltve. A szövetség a 30-as években született Piemont tartományban, ma Északnyugat-Olaszországban és Szardínia szigetén terjedt el különösen.

Több zarándoklatot is vezetnek 2020-ban

A Pireneusok lábánál fekvő francia kegyhelyre az első zarándoklatot augusztus 14-17-e között vezeti a betegszállító szövetség buszokkal és repülőgéppel. Rögtön ezt követően az Unitalsi, az Olasz Nemzeti Betegkísérő Egyesület zarándoklatai is elindulnak Lourdes-ba. Az első repülőút augusztus 18-án indul. Az év további részére még 3 zarándoklatot tervez az OFTAL szeptember, október és december hónapokban.

A II. világháború után is hasonló volt a helyzet

A történelem megismételni látszik önmagát, hiszen 1947-ben ugyanezekkel az augusztusi dátumokkal éppen az OFTAL volt az első egyesület, mely újra betegeket vihetett a lourdes-i barlanghoz a második világháború lezárása után. A szervezet, illetve Olaszország és Franciaország közötti kapcsolatok történetében kiemelkedően fontos visszatérés az alapító, Alessandro Rastelli atya kitartásának és akaraterejének köszönhetően válhatott valóra.

A betegeket személyként kezelik

A zarándoklatok újraindulása nagyon reményteli jel, mert a szenvedés időszaka után olyasvalamire vágyunk, ami a föld fölé emel: Lourdes ablakot nyit az égre – mondta el meggyőződését a Vatikáni Rádiónak a szövetség elnöke. Paolo Angelino atya elégedettségének adott hangot, amiért újra szállíthatnak betegeket a kegyhelyre, garantálva az egészségügyi biztonsági előírások betartását. Kezdetben repülős utakat terveznek, és nem minden típusú beteget vihetnek el Lourdes-ba. Például az ápolási otthonok lakóit egyelőre még nem fogadhatják. A fogyatékkal élők és a belgyógyászati betegségekkel küzdők mehetnek első körben a betegszállító szövetséggel a francia kegyhelyre. Kisebb létszámú csoportokat is tudnak szervezni a buszos utakra, hogy betartsák a hatóságok előírásait.

A karantén után a remény jele az újraindulás

Angelino atya elmondta, hogy a zarándoklatok újraindulása nagy reményt ad a betegeknek a bezártság, a szenvedés és a betegség ideje után, mely sok testvérünket sújtotta, most reményre van szükség. A remény pedig nemcsak egy stratégia, melyet a világ adhat, hanem valami olyan, ami följebb mutat a földnél. Ferenc pápa a vatikáni kertekben a lourdes-i barlang másolata előtt imádkozott Máriához az egész egyház nevében. Ez ösztönzőleg hat mindenkire, hogy visszatérjünk a massabielle-i barlanghoz, mely a remény helye a világ számára, ahol megnyílik az ég ablaka a földre – fogalmazott a betegszállító szövetség elnöke. A lourdes-i kegyhely, a máriás ima és a szent helyek általában véve táplálják a lelket, ezáltal lendületet adnak, hogy szembenézzünk a jövőbeli kihívásokkal. Ha ugyanis a lélek rendben van, Istentől megerősítést nyer, akkor az a testi egészség javára is válik. Ne feledjük, hogy a keresztény üzenet, a keresztény kinyilatkoztatás az ember testi és lelki egységét tanítja. A Szentháromság második személye Jézus Krisztusban ölt testet, vagyis ez a két szempont összekapcsolódik. Hitünk azt tanítja, hogy testben és lélekben fogunk föltámadni.

Személyek, nem rejtegetni való teremtmények

A járvány alatt az egész társadalom igyekezett megóvni a törékenyebbek egészségét, és megmenteni minden beteget. Ez ráirányította a figyelmet minden egyes emberi élet értékére, amelyet az OFTAL tanúsít azzal, hogy a betegeket Lourdes-ba szállítja.  Ez a szenvedők világa iránti figyelem feléledését jelenti, vagyis nem rejtjük el, hanem előtérbe toljuk a betegeket, tükrözve a szövetség szándékát. Lourdes-ban a betegek és az úgymond egészséges emberek mindig együtt vannak. Az elsőbbség szenvedő testvéreinké, akiket személyként, nem pedig rejtegetni való teremtményként fogadnak. Lourdes tehát egy világítótorony a kiselejtező társadalommal szemben, mely ellen Ferenc pápa rendszeresen fölemeli szavát – mondta Angelino atya.

Az emberi méltóság az életet végigkíséri

Ez a Mária-kegyhely bebizonyítja nekünk, hogy az emberi méltóság az élet minden fázisában megmarad. Lourdes azt akarja megmutatni, hogy mindaz, ami szép ugyan elillanhat, de az ember önmagában értékes, az élet minden szakaszában, az egészség vagy annak hiánya ezt nem befolyásolja. Arra a kérdésre, hogy mit fog kérni a Szűzanyától, amikor visszatér a barlanghoz, ahol Mária megjelent Bernadettnek, Angelino atya így válaszolt: – Általában hat hónapig szoktam maradni Lourdes-ban, hogy fogadjam a szenvedő embereket. Most végre visszatérhetek, és a Szűzre tekintve elmondhatom neki: „Te ismered, Szent Szűz, mindazt, amire mindannyiunknak szüksége van. Ezért még egyszer köszönetet mondok neked, és átadom annak a sok embernek a köszönetét, akik a mi imáinkra bízzák magukat”.

Lourdes-ba előbb-utóbb mindenki visszatér

A Lourdes-i Betegszállítók Szövetségének elnöke rengeteg telefonhívást, üzenetet kap azoktól, akik szeretnének visszatérni a francia kegyhelyre. – Nagyon sok szenvedő testvérünk vágyik vissza Lourdes-ba, olyanok is, akiket egyelőre a hatóságok rendelkezései alapján nem kísérhetnek el azonnal zarándoklatra. A remény azonban nem alszik ki szívükben, mert bár nem rögtön, de bizonyára eljön a lehetőség számukra is a visszatérésre. Ez a kezdet jele: Lourdes-ba mindannyian vissza fogunk térni – zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjúját Paolo Angelino atya.

Forrás: Gedő Ágnes/ Vatican News

MEGOSZTÁS