Töröljék el vagy csökkentsék a szegény országok adósságát – sürgeti a Szentszék

0
1533
Fotó: Vatican Media

A koronavírus okozta világjárvány soha nem látott kihívások elé állított sok államot, különösen a fejlődő országokat. A Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője az adósságcsökkentést javasolta az UNCTAD – az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának genfi ülésén.

Átfogó gazdasági válság, munkanélküliség, csődbe jutott vállalkozások, ingatag pénzügyi piacok, vagyis egy potenciális tragédia van kilátásban. Ivan Jurkovič prelátus, a Szentszék állandó genfi ENSZ-megfigyelője azt ecsetelte felszólalásában, hogy milyen súlyos következményekkel jár a pandémia a szegényebb országok számára. Pusztító erejű csapás fenyegeti őket, melyre a nemzetközi közösségnek hatékony választ kell kidolgoznia.

A piacok működtetése és az inkluzív gazdaság

A vatikáni prelátus aláhúzta: szembe kell nézni a fejlődő országok által az elmúlt évek során felhalmozott külföldi adósság bénító súlyával. Meg kell sokszorozni erőfeszítéseinket a jelenlegi válság fényében. A Szentszék minden nemzetet arra szólít, hogy csökkentse vagy törölje el az adósságot, ami a szegényebb országok mérlegét nyomja. Nemcsak a piacok működtetésére kell gondolni, hanem át kell térni egy inkluzívabb világra, be kell fektetni az emberi tőkébe, hitelt adni a szegényeknek, megvédeni a fogyasztókat. Olyan keretrendszerre van szükség, amelyik kiegyenlíti a piac egyenlőtlenségeit.

A válság mögött erkölcsi okok húzódnak

A válságnak nem csupán gazdasági és pénzügyi gyökerei vannak, hanem az elsősorban erkölcsi természetű okokra vezethető vissza – jelentette ki Ivan Jurkovič prelátus az ENSZ-ülésen. El kellene ismerni, hogy fontosabb a létezés a birtoklásnál, és tiszteletben kellene tartani a gazdasági etikát. A világ népeinek a szolidáris etika elve alapján kellene eljárniuk. A túlzott liberalizáció a rövid távú haszonnak kedvezett, segédkezet nyújtott a természet kizsákmányolásához, és nemcsak a gazdasági életre, hanem az emberek életére is rányomta a bélyegét. A szemünk előtt potenciálisan kibontakozó tragédia határozottan etikus, felelős megközelítést kíván tőlünk – figyelmeztetett a szentszéki ENSZ-megfigyelő.

Megelőzni a további pénzügyi válságokat

A legsürgetőbb kihívás az, hogy válaszoljunk a koronavírus miatt kialakult egészségügyi vészhelyzetre, illetve, hogy mérsékeljük a gazdasági válság okozta károkat. A nemzetközi közösség nem engedheti meg, hogy a pénzügyi rendszer továbbra is egy instabil világgazdaságot generáljon. Azonnali intézkedésekkel meg kell előzni, hogy a jövőben hasonló pénzügyi válságok kirobbanjanak. Kulcsfontosságú, hogy a szolidáris etika szellemében egészségesebb, emberibb fejlődést valósítsunk meg, ahol a gazdaság a személyt szolgálja, illetve szem előtt tartja a békét és a környezetvédelmet.

A világ szenved, ne legyünk közönyösek

A vatikáni prelátus genfi felszólalásában emlékeztetett rá, hogy egy dokumentum készül az UNCTAD – az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának 15. ülésére. Ferenc pápára hivatkozva aláhúzta: Most nem lehetünk közömbösek, mert az egész világ szenved, és egységre van szükség a pandémia leküzdéséhez. Ezért tehát mindenki kötelessége, hogy ne hagyjuk magára kiszolgáltatott testvéreinket.

Forrás: Gedő Ágnes (Benedetta Capelli)/Vatican News

MEGOSZTÁS