KlausenMusik 2020: nyári hangversenysorozat idén is

0
1758
Illusztráció • Koncert a kolozsvári piarista templomban 2019-ben • Fotó: Bodó Márta

Az Egyházzene – Kolozsvár Egyesület szervezésében nyári hangverseny- sorozatra kerül sor július-augusztus hónap folyamán, minden pénteken este 7 órától. A járványügyi helyzet miatt koncertek a Szent Mihály plébánia belső udvarán (Szervátiusz múzeum) Főtér 16 szám alatt lesznek, de amint lehetségessé válik a Piarista (Szentháromság) templomban lesznek megtartva.

Potyó István főszervezőtől megtudtuk, hogy a KlausenMusik hangversenysorozat tavaly indult útjára és nagy érdeklődésnek örvendhetett. A járvány miatt okozta új helyzetben nagyon kérdéses volt az idei évad megszervezése, mert sok művész visszalépett és a helyszín sem lehet a régi (egyelőre), de a szervezőknek sikerült alternatív helyszínt találni a Szent Mihály-plébánia belső udvarán és rangos előadókat is meghívni. A KlausenMusik 2020 fontos kulturális színfoltja Kolozsvárnak, kiegészítvén a nyári hónapok kulturális ajánlatát, főleg azért is mert egyelőre a komoly zenei intézményeinknek tevékenysége nem lehetséges. A hangversenysorozat célja ugyanakkor az is, hogy a Kolozsvárra látogató turisták, a koncertek alkalmával megismerkedhessenek helyi kulturális és zenei örökségünkkel – mondotta Potyó István.

A Szent Mihály-plébánia belső udvara több szempontból is alkalmas, főleg mert kültér, de ugyanakkor részlegesen fedett, illetve az itt elhelyezett Szervátiusz alkotások művészi hatása fokozza a zenei élményt. Reménykedünk, hogy a helyzet javulásával vissza térhetünk a megszokott helyszínre: a Piarista (Szentháromság) templomba. A KlausenMusiK változatos programmal és rendkívüli előadókkal fogja megörvendeztetni a hallgatókat, minden pénteken este 7 órától: kamarazenével, orgonakoncertekkel, kórus és szimfonikus művekkel egyaránt -tudtuk meg a főszervezőtől.

A  KlausenMusik 2020 rendezvénysorozat részletes programja a következő:

Július 3 Flauto dolce 20 jubileumi koncert

Majó Zoltán, művészeti vezető, Szabó Mária, Miklós Noémi, Mihaela Maxim és meghívottjai: Gábor Hegyi (barokk trombita, Köln) és Ciprian Câmpean (barokk cselló)

Július 10Fafúvós trió: Haáz Bence (oboa) – Deák Sándor (klarinét) – Gálos Edina (fagott)
Július 17 Nagybőgő szonáta est. Szólista: György Róbert (nagybőgő)
Július 24 – Transylvanian Saxophone Quartet: Réman Zoltán – szoprán; Deák Sándor – alt; Makkai István – tenor; Kelemen Antal – bariton szaxofon
Július 31 – Orgonakoncert: Eduard Antal (Bukarest)

Augusztus 7 – Orgonakoncert: Amalia Goje (Kolozsvár)
Augusztus 14 – Sándor Csaba (bariton) és Potyó István (orgona)
Augusztus 21 – Szent Cecília kórus és zenekar koncertje a Kolozsvári Magyar Napok keretében. Vezényel: Potyó István
Augusztus 28 – Concerto Spiralis együttes – Kővári Aranka (furulya), Hunyadi Koppány (hegedű), Lachegyi Panka (Viola da gamba), Olivier Mourault (trombita)