Virtuális királyi hetet tartanak Nagyváradon

0
895
Szent László Napok. Forrás: a Szent László Napok Facebook-oldala

Virtuálisan tartják meg idén a nagyváradi Szent László Napokat, a szervezők azt ígérik, hogy egy héten keresztül a rendezvény Facebook-csatornájára és a Youtube-ra töltenek fel filmeket – közölték csütörtökön a szervezők.

A Szent László Napok az idén június 20. és 28. között zajlott volna. A szervezők május végén közölték, hogy a koronavírus-járvány miatt idén nem tudják megtartani a magyar kulturális seregszemlét. Egy csütörtökön kiadott közleményben azonban bejelentették, hogy mégis élményt akarnak nyújtani a fesztivál közönségének, ezért „virtuális királyi hetet” tartanak június 22. és 28. között. 

Közölték, hogy hét rövidfilmet forgattak, amelyek bemutatják, hogy száz évvel a trianoni békeszerződés után van magyar múlt, jelen és jövő Nagyváradon. Lesznek virtuális városnézések, amelyek során kevésbé ismert tényeket, részleteket mutatnak be a Körös-parti város épített örökségéből, egyúttal igyekeznek eloszlatni néhány tévhitet is.

Megmutatják híres nagyváradiak szülőházát, meglátogatják az idén 30. születésnapját ünneplő Partiumi Keresztény Egyetemet, és Szent Lászlónak, a városalapító lovagkirály örökségének is külön filmet szentelnek. A sport is mindig fontos helyet kapott a Szent László Napokon, ezúttal Nagyvárad sportéletébe nyújtanak betekintést egy kisfilm keretében.

A normális körülmények között a délutáni-esti órákban megtartott koncertek helyett a szervezők egy kis nosztalgiázásra várják a látogatókat, hétfőtől vasárnapig az elmúlt hét év legjobb pillanatait idézik fel.

A világjárványra való tekintettel, illetve a hatályban levő óvintézkedések miatt húsvét ötödik vasárnapján sajnos nem szervezhettük meg Szent László tiszteletére a már hagyományossá vált Egyházmegyei Zarándoklati Napot. Egyházmegye- és városalapító királyunk oltalma azonban végigkísért bennünket ezekben a vészterhes időkben és illő, hogy az ő ünnepén, 2020. június 27-én, szombaton együtt adjunk hálát, és kérjük további közbenjárását egyházmegyénkért, közösségeinkért, családjainkért. Ezen a napon 18 órára a város lelkipásztorai, szerzetesei és hívei a székesegyház előtti térre, a Szent László-szobor köré gyűlnek, hogy ismét elköteleződjenek az Istenbe vetett hit megőrzése és a keresztény értékek megvallása mellett. Az ünnepi szentmisét Böcskei László megyés püspök mutatja be, a szónok pedig Szabó Ervin nagyvárad-olaszi plébános lesz. Idén sem a nagyvárad-újvárosi plébániatemplomban, sem a Szent László menedékház kápolnájában nem tartanak búcsús szentmisét.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség sajtóirodája

Forrás: MTI