2020. június 16., kedd

0
965

EVANGÉLIUM

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:
Hallottátok, hogy ezt mondták: „Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet!” Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket, imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszokra egyaránt, és esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek.
Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, ugyan mi lesz a jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak a testvéreiteknek köszöntök, mi az, amivel többet tesztek? Nem teszik meg ezt a pogányok is? Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok!
(Mt 5,43-48)

Szeretetünket hajlamosak vagyunk méricskélni, beosztani, és csak annyiban pazarolni, amennyiben az nekünk is megéri. Ebből a mérlegelő szeretetből viszont mindig kimaradnak ellenségeink. Pedig az igazi szeretet kivétel nélkül mindig, mindenkire kiárad, még ha sebezhetővé is válik. Mennyivel másabbak lennének társas kapcsolataink, ha eltanulnánk Jézustól a mindenkire kiáradó szeretet fortélyait?! Mert ez a tökéletesség útja!

Táncos Levente-György dicsőszentmártoni plébános

MEGOSZTÁS