Kneipp-terápia: leöntések és zuhanyok

0
3101
Illusztráció • Unsplash

A hideg vizes leöntést már a régi időkben is alkalmazták, maga Hippokratész is ajánlotta. A híres görög és arab orvosok közül egyre többen alkalmazták szívbaj, vizelési nehézségek, búskomorság és idegbaj kezelésére. V. Szixtusz pápa háziorvosa lázas betegeket, eszméletlen állapotban lévőket és agyvelőgyulladásban szenvedőket is hideg vízleöntéssel kezelt. 1714-ben például feljegyezték: Anglia leghíresebb vízgyógyásza egy 13 éves fiúcskát, aki mindkét lábára béna volt, hideg zuhannyal gyógyított meg.

Később Kneipp a zuhanyt már többféleképpen alkalmazta, amiért is rendszere lényegesen különbözik a többitől. Ő nem ismerte a vízgyógyászat történetét, és az orvostudomány történetét sem tanulmányozta, hanem magától jött rá a zuhany alkalmazásának célszerűségére. Ő maga először öntözőkannát, majd öntözőcsövet használt. A megfigyelés volt tanítómestere. Ezért a leöntéseket felosztotta felsőtest-, hát-, comb-, térd-, kar- és egész testleöntésre. Az volt az elgondolása, hogy vannak emberek,akik igen félnek a teljes hideg vizes leöntéstől, akik még nem bírják meg a teljes hideg vizet. Ezen félénk embereknél talán hiányzik a természetes erő és meleg, amelyet kitartó vízkúrával visszaadhatunk a szervezetnek.Az egész test leöntése helyett az egyes testrészek leöntését alkalmazta, és így a szervezet ellenálló képességét lassanként fokozta. A zuhany vagy leöntés széles körű elterjedése Kneipp egyik legnagyobb érdeme. Ezáltal vált lehetővé, hogy hol ezen a testrészen, hol pedig a másikon váltsunk ingert, és befolyásoljuk a vérkeringést és az idegrendszert.

Terített leöntés

A leöntés a vízgyógyászat legenyhébb formája. Az itt bemutatásra kerülő valamennyi leöntés az úgy nevezett terített leöntés. A leöntéseket lehetőleg vastag gumicsővel kell végezni, amely körülbelül két centiméter átmérőjű. A vízsugár legyen egyenletes, csekély nyomással folyjon és ne spriccoljon. A testrészünket kabátként födje be.A terített leöntés ingerhatása a víz hőmérsékletéből ered.Ennek megfelelően megkülönböztetünk: hideg leöntést,mely maximum 18 Celsius-fok, temperált 18-22 fok, váltott leöntés, ami azt jelenti, hogy meleg és hideg (ha meleg, 36-38 fok, ha hideg, maximum 18 Celsius-fok lehet) és melegedő, a bőr hőmérsékleténél kezdődő és körülbelül 43Celsius-fokig emelkedő hőfokú terítetlen leöntést. Kneipp maga mondta: minél hidegebb a víz, annál hatásosabb, de annál rövidebb ideig kell alkalmaznunk.

A következő szabályokat mindig tartsuk be! Hideg bőrre vagy fázó betegnél soha nem szabad alkalmazni hideg leöntést. A környezet legyen megfelelő hőmérsékletű. Hideg leöntés kezdetén lélegezzünk be, majd nyugodt tempóban folytassuk a légzést. Ne álljunk soha vízben a leöntések alatt. Leöntések után soha ne törölközzünk meg.A leöntést kb. 10-15 cm távolságból alkalmazzuk. Minél hidegebb a víz, annál gyorsabban melegszik fel a testünk.Ami az időt illeti, az a helyes, hogy a leöntést a bőr kipirulásáig folytassuk. Ez a különböző érzékenységű embereknél más és más. Gyenge testalkatúaknál kb. 40-50 másodperc, de általában véve egy perc. Hideg helyiségben nem szabad alkalmazni. Vérszegényeknél eleinte inkább rövidebb ideig alkalmazzuk a leöntést, mert náluk a bőrreakciója csak lassan következik be. Ha váltó leöntést alkalmazunk, mindig meleggel kezdjük, és a meleg leöntés mindig egy picit tovább tartson, mint a hideg. A bőr halvány pirulásáig alkalmazzuk a meleget, majd utána rövid hideg leöntés, újra meleg, és hideggel fejezzük be.

A leöntés iránya tekintetében a következő szabály érvényesül: a végtagoktól a szív felé haladjunk, pl. a lábon felfelé kívül, lefelé pedig belül. A leöntések során gyakran csak egyes testrészek kerülnek kapcsolatba a vízzel, az inger mégis végigfut az egész érpályán és idegrendszeren,így az egész szervezetre kifejti hatását. Javítják a keringést az egész szervezetben, emellett a sejtek anyagcseréjét, a tápanyagellátását és a salakanyagok kiválasztását.Támogatják a hőszabályozást, segítik annak kiegyensúlyozott tevékenységét. Stabilizálják a vegetatív idegszabályozást. Segítik a bőr megtisztulását és kiválasztó funkcióját. Fokozzák a salakanyagok eltávolítását és a sejtek regenerációs készségét. Stabilizálják a vérnyomást és a szívműködést. A hideg leöntések fokozzák a szövetek rugalmasságát és tónusát. Csökkentik az ödémák keletkezését, kiürítik a meglévő ödémákat.

A térdleöntés

A láb vénás betegségei és vérellátási zavarainak kezelésére a hideg térdelöntést alkalmazzuk. Kneipp mondja: „a láb különösen hálás a térdelöntésért, mely által a vér megtalálja az utat a vérhiányos erekbe is”. De alkalmazhatjuk gyakori vizelés, aranyér, akut köszvény, visszér, immunrendszer erősítésére, migrénes fejfájás, nátha és bronchitis kezelésénél is. Itt szeretném megjegyezni,hogy reumás betegeknek nemcsak a meleg víz különösen ajánlott, hanem nagy eredményességgel alkalmazta Kneipp a hideg térdleöntést vagy akár a combzuhanyt. Mikor ne alkalmazzunk hideg térdelöntést, lumbágó esetén, ha fázunk vagy hideg lábak esetén és menstruációkor? Hideg térdelöntést mindig csak meleg lábakon alkalmazunk. Ha valakinek hideg láb szindrómája van, váltótérdleöntés ajánlott, ami azt jelenti, hogy először meleg,majd utána hideg vizet alkalmazunk, majd ismét meleg és hideggel fejezzük be. Tehát ha hidegek a lábaink, először a meleg vízzel felmelegítjük. Az eljárás ugyanúgy történik, mint a hideg térdzuhanynál.

Végrehajtása: a jobb lábon kezdjük, a lábfejtől kezdve,hátul, a külső részen haladjunk térdmagasságig. Időzzünk ott egy kicsit. Ha csak hideg térdelöntést alkalmazunk, maradjunk 2-3 másodpercig, majd menjünk előre a térden áthaladva, kb. a térd magasságától mintegy 10cm-re, és ott is időzzünk 2-3 másodpercig. Majd az alsó comb belső oldalán jöjjünk lefelé. A bal lábnál hasonlóképpen járjunk el, mint a jobbnál. Majd utoljára a talpakat öntsük le, először a jobb talpat, majd a bal talpat. Ne használjunk törölközőt, a vizet csak kézzel húzzuk le, és hagyjuk a bőrt megszáradni. Fontos, hogy a lábak újra felmelegedjenek, ezért ajánlott egy félóra pihenés vagy pedig aktív mozgás. A térdzuhanyt állva alkalmazzuk, de gyenge és béna embereknél ülő helyzetben is végezhetjük. A térdleöntés hatása a lábfürdőnél erősebb. A vér elvezetésére, az idegrendszer erősítésére, általános edzésre és a láb egyes betegségeire alkalmazzuk. Fejfájásnál a térdzuhany használata bevált. Köszvényes és reumás betegeknek előnyösen adhatjuk. Sőt köszvényes rohamnál is. Ahol pedig a beteg fél a hideg víztől, a hideg térdzuhany a fájdalmat lényegesen enyhíti. Amint már említettem, a reumás betegeknél nemcsak a meleg vizet, hanem a hideget is alkalmazhatjuk. A rendszeres vízkúrát sokszor ajánlott térdzuhannyal kezdeni.

Kneipp így számol be a saját tapasztalatai alapján: a hideg térdzuhannyal szép eredményeket ért el bénult lábszáraknál, mert általa a bénult izmokra, az erekre és idegekre serkentőleg hatott. A vérkeringés javításával az alszárakban a pangást megszüntetjük, és ezáltal a visszerek képződését is nagyban megakadályozzuk.

Illusztráció • Pixabay

A combzuhany

A combzuhanynál az egész alsó végtagot kezeljük.A térdzuhanyhoz hasonlóan itt is a lábujjaknál kezdjük,és lassan felfelé emelkedünk a vízsugárral egészen a lágyékig. A combzuhany hatása a térdzuhanynál kifejezettebb. Normalizálja a vérnyomást, viszonylagosan tágítja a véredényeket, összeszűkíti a vénákat és nyugtatóhatása van.

Hátzuhany

A hátzuhanyt a combzuhany folytatásának tekinthetjük.A hátleöntés meglehetősen erős vízgyógyászati eljárás,amely az idegrendszert és az egész érrendszert kifejezetten igénybe veszi, sőt ennek következtében a fejben vértódulást okozhat, amiért idősebb embereknek, szívbetegeknek, gyenge idegzetűeknek vagy vérszegény embereknek nem ajánlott. Azok sem alkalmazhatják, akik gyakran és erősen szédülnek. A hátzuhanyt ülő helyzetben is végezhetjük, de ebben az esetben a hatása gyengül.

Alkalmazása: a jobb saroknál kezdjük, és innen lassan emelkedünk felfelé a derékig, ahonnan azután a vízsugárral visszafele megyünk a sarokig. Ugyanezt elvégezzük a bal oldalon is, de amikor a derékig elérünk, nem megyünk vissza a sarokig, hanem a keresztcsonton áthaladunk, és a jobb csípőn át és innen a törzs oldalán lassan felfelé megyünk a vízsugárral a jobb vállig. Lezuhanyozzuk az egész vállat, a jobb kar hátulsó oldalát a könyékig. Innen újból lefelé megyünk a vízsugárral a keresztcsontig. Itt átmegyünk a bal oldalra, és hasonló módon lezuhanyozzuk a törzs bal oldalát is, a bal felkar hátulsó részével egyetemben, miként az a másik oldalon történt. A gerincoszlopot hideg vízzel ne zuhanyozzuk le, mert ezáltal kellemetlen hatást válthatunk ki.

Ha hideg hátzuhanyt alkalmazunk, először nedvesítsük meg a kezeinket és az arcunkat meg a nyakszirtet.A hátleöntés alkalmazásánál figyeljünk arra, hogy a víz a vállon keresztül ne folyjon le a mellre, és a vízcsövet kissé fölfelé irányítsuk, mert ezáltal a víz sugara finomabb permet alakjában éri a testet. A hátleöntést alkalmazhatjuk csak hideg vízzel vagy váltó hátleöntést meleg-hideg,meleg-hideg vízzel, vagy csak melegedő hátleöntést, aminek nagyon jó izomlazító és keringésjavító hatása van.A melegedő hátleöntésnél testhőmérsékletű vízzel kezdünk. Az eljárás legalább 5-8 percig tartson, és ezalatt a víznek a hőmérsékletét folyamatosan emeljük. A hátleöntés után nem törülközünk meg. Ha melegedő hátleöntést végzünk, akkor csavarjuk be magunkat egy fürdőlepedőbe vagy fürdőköpenybe, és egy félóra pihenésszükséges.

Karzuhany

A kezelés módja meglehetősen egyszerű. A karzuhanyt a jobb kézfejen kezdjük, innen lassan a vállig haladunk, és1-2 másodpercig a vízsugarat az egész a karon lecsurgatjuk. Ugyanezt csináljuk a bal oldalon is. Szédülésre hajlamos idősebb embereknél e zuhanyformát ülő helyzetben végezzük. A karleöntés igen kényelmes vízgyógyászati eljárás. Leginkább szívzavaroknál használjuk. Hatástanilag a kardfürdőnek felel meg, de ennél erősebb reakciót vált ki. Különösen szervi szívbajnál, szívasztmánál és szívgörcsnél vált be. De alkalmazhatjuk karbénulásnál,általános idegességnél, általános álmatlanságnál, reumás váll- és karfájdalmaknál, karidegzsábánál és bizonyos foglalkozási problémáknál, mint pl. írógörcs. Karidegzsábánál olykor jobb hatást fejt ki a hideg karzuhany, mint a forró víz alkalmazása. A karleöntés után gyorsan öltözködjünk fel és gondoskodjunk a karok gyors felmelegedéséről, amit úgy érhetünk el leggyorsabban, ha karjainkat lassú tempóban himbáltatjuk. Akik nehezen melegszenek fel, azoknak ajánlott váltó karfürdőt alkalmazniuk. Az eljárás ugyanaz, csak először meleg vízzel kezdjük, majd hideg, újra meleg és hideggel fejezzük be.

Illusztráció • Unsplash

Teljes leöntés

A test megedzésére, az immunrendszer erősítésére és a vérkeringési zavarok javítására ajánlott. Frissítő, anyagcsere-serkentő és légzésserkentő hatása van. A teljes zuhanyt jobban tűrik a betegek, mint a hátzuhanyt. A vízkúra elején ezt nem alkalmazhatjuk, mivelhogy meglehetősen megerőlteti a szervezetet. A testet előzőleg edzeni kell enyhébb ingerekkel. Nagyon fontos,hogy a teljes zuhanynál a teljes test legyen meleg. Sőt a leghatásosabb akkor, amikor izzadunk. Ha fázunk, hideg teljes leöntést nem alkalmazhatunk. Ezt az eljárást legfeljebb hetente egyszer csinálhatjuk. Legtöbbször bőrbetegségeknél alkalmazzuk, ahol ezáltal a bőr kiválasztóképességét fokozzuk. Tehát elsőrendű vértisztító. Vérszegényeknél és olyanoknál, akik még nem edzették meg a szervezetüket, a hideg vízzel nem szabad alkalmazni ezta fajta eljárást. Alkalmazása hasonló a hátzuhanyhoz,csakhogy itt a vízsugarat a test mellső oldalán is lefolytatjuk. A hátleöntéshez hasonlóan kezdjük, és ugyanúgy járunk el a test első részének a lezuhanyozásánál is. Legutoljára haskörzést végzünk, majd a talpak lezuhanyozásával fejezzük be. A teljes leöntést alkalmazhatjuk váltóleöntésként is. Amint már említettem, meleggel kezdjük,hideg, majd ismét meleg, és hideggel fejezzük be.

Arcleöntés

Kneipp mondja: „Az emberek egy részét a túlzott szellemi fáradtság terheli le. A vér forróvá teszi a fejet, a lábak pedig hidegek. Szükségszerűen zavar lép fel, mely a szervezet működésében komoly károkat okozhat. A hideg víz a leghatékonyabban hat a végkeringésre. Így a víz egy igazi védőerő, mely útját állja az emberi testbe behatolni akaró káros anyagoknak”. A Kneipp-követők szépségleöntésnek is nevezik. Feszessé teszi a bőrt és frissítően hat.Felpezsdíti a bőr keringését. Fejfájás, levertség, szellemi fáradtság ellen alkalmazhatjuk. Szemfáradás, pl. hosszú olvasás és koncentrációt igénylő munka után javallott.Nyugtatja a szívműködést.

Alkalmazása: álljunk a mosdókagylóhoz törülközővel a nyakunkban. A jobb oldali halántékon kezdve haladjunk a homlokon keresztül a bal halántékhoz, majd a homlokon keresztül vissza a jobb halántékhoz. Locsoljuk meg az arc jobb oldalát háromszor függőlegesen fel és le. Hasonlóképpen locsoljuk meg az arc bal felét háromszor függőlegesen. Majd haladjunk háromszor körbe az arcon. Töröljük le kézzel az arcot és hagyjuk megszáradni, de meg is törölközhetünk törölközővel. Ez az egyetlen eljárás, amikor törölközőt alkalmazhatunk. Ha szürke hályog, zöld hályog vagy orrmelléküreg-gyulladása van a páciensnek, ezt az arcleöntést – különösen hideg arcleöntést – nem szabad alkalmazni. Minden leöntésnél a víznek a testet körül kell vennie,azaz köpenyszerűen fednie kell. Minden alkalmazás ingerhatást gyakorol a szervezetre, mely a megfelelő pszichológiai reakciókhoz vezet. Ugyanakkor ügyelni kell az inger helyes erősségére. Erre Kneipp mindig óva intett és figyelmeztetett a túlzásokra. Enyhe ingerek felébresztik az életfunkciókat, közepes ingerek erősítik és fejlesztik,erős ingerek károsítják azokat. Maga Kneipp mondja: minél enyhébb, minél kímélőbb, annál jobb és hatásosabb.Egyik alkalmazás sem káros, ha az előírásoknak megfelelően történik.

Péter M. Imelda nővér

(Nyomtatott formában – négy részben – megjelent a Vasárnap hetilap 2018. június 10-ei, július 22-ei, augusztus 5-ei és augusztus 19-ei számában.)