A pápa felhívta az aparecidai érseket

Ferenc pápa: imádkozom a járvány sújtotta Brazíliáért

0
988
Ferenc pápa az Aparecidai Mária-kegyhelyen • Forrás: Vatican News

A pápa június 10-én felhívta telefonon Aparecida érsekét Orlando Brandes-t és imáiról biztosította. Minden brazilt arra buzdított, hogy tekintsen az aparecidai Szűzanyára a koronavírus okozta jelenlegi nehéz pillanatokban.

Szeretetét, szolidaritását fejezte ki Ferenc pápa Aparecida érsekének. Imádkozik az Aparecidai Szűz Máriához, aki iránti szeretetének adott hangot. A pápa lelki közelségéről biztosította a brazil népet a jelenlegi járvány idején, amely eddig közel 40 ezer áldozatot követelt a dél-amerikai országban.

Az aparecidai Szűz Mária karjaiban

„Mondja meg a brazil népnek, hogy nemcsak imádkozom értük, de mindig szívemben hordozva kísérem őket” – közvetítette az aparecidai érsek a pápa szavait egy interjúban. Nagy ajándéknak nevezte a pápai gesztust Úrnapja ünnepének vigíliáján. Arra buzdított a pápa, hogy a brazilok bízzák magukat az Aparecidai Szűz Mária oltalmába, akinek nagy tisztelője. 2016 szeptembere óta a Vatikáni kertekben is jelen van szobrának másolata, így még közelebb érzi magához a pápa az Aparecidai Szűzanyát. Brandes érsekkel folytatott telefonbeszélgetésében Ferenc pápa felidézte látogatásait a leghíresebb brazil kegyhelyen: 2007-ben részt vett a Latin-amerikai és Karib-tengeri Püspöki Konferenciák Tanácsának V. Kongresszusán Aparecidában, majd 2013-ban a Rio de Janeiro-i Ifjúsági Világtalálkozó alkalmával is ellátogatott a híres Mária-kegyhelyre. „Emlékszem, hogy ölembe vettem a Madonnát, vagyis édesanyánkat. Azt javaslom mindannyiótoknak, hogy legyetek az aparecidai édesanyánk karjaiban” – kérte a pápa.

Bátorság és remény

A telefonbeszélgetésben Ferenc pápa megemlékezett a jezsuita Szent Giuseppe Anchieta atyáról is, akit 2014-ben avatott szentté és akinek június 9-én tartja az egyház liturgikus emléknapját. A beszélgetés végén a pápa arra ösztönözte a brazilokat, hogy legyenek bátrak és a hit emberei. Áldását küldte a népre és imákat kért szolgálatáért.

A pápa a járvány idején többször is telefonált Brazíliába

A járvány kezdete óta Ferenc pápa több alkalommal is telefonált már Brazíliába. Április 25-én Manaus érsekével Leonardo Steiner-rel, majd május 9-én Sao Paulo érsekével Odilo Pedro Scherer bíborossal beszélt, hogy kifejezze nekik szolidaritását. „Ezekkel a telefonhívásokkal a pápa éreztette, hogy velünk dobog a szíve és atyaként kísér bennünket utunkon” – nyilatkozta Brandes érsek.

Az Aparecidai Mária-kegyhely története

Évente közel 8 millió zarándok keresi fel a brazíliai Aparecidát, hogy lerója tiszteletét Szűz Mária előtt a Sao Paulo közelében található kegyhelyen. 1717. október 12-én három halász talált rá a Mária-szobrocskára hálójukban. Az „Aparecidai Fekete Madonnának” hamarosan csodatévő erőt tulajdonítottak. A szobrot először egy erre a célra kialakított kis kápolnában helyezték el, majd 1834-ben bazilikát építettek neki, hogy a megnövekedett számú hívők tömegeit be tudják fogadni. Miután ez a templom is kicsinek bizonyult, 1955-ben egy újabb bazilika került a helyére, mely 173 méteres hosszával és 168 méteres szélességével a világ legnagyobb templomai közé tartozik. Az Aparecidai Miasszonyunk 1929 óta Brazília védőszentje. 2017-ben – a szobor megtalálásának 300. évfordulóján – 13 millió zarándok kereste fel a kegyhelyet.

Forrás: Vatican News (Benedetta Capelli / Somogyi Viktória)

MEGOSZTÁS