Ismét pályázhatnak a hátrányos helyzetű tehetséges diákok a Nyilas Misi Ösztöndíjra

0
1160
A tehetség a legnagyobb ajándék, de egyben a legnagyobb feladat is. Fotók: Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület Facebook-oldala

A tehetséges, de nehéz körülmények között élő diákok szülei, gyámjai július 31-ig pályázhatnak a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület ösztöndíjára. A magánszemélyek felajánlásaiból működő támogatásra 6–10. osztályos gyermekek szülei pályázhatnak, akik esetében a családban az egy főre eső reális jövedelem nem haladja meg a havi nettó 650 RON-t és legalább 8,50 általánost ért el a gyermekük.

„A kedvezőtlen környezetben élő és anyagi gondokkal küszködő családok gyermekei hovatovább kiszorulnak az oktatásból, esély és támogatás híján tehetségek kallódnak el nagy számban. Ennek veszélyét, illetve a tehetséges gyermekek támogatásának fontosságát egyre többen megértik, átérzik, így felhívásunkra a világ minden részéből és Erdélyből is sokan csatlakoztak támogatóink körébe” – olvasható a pályázati felhívásban.

Amennyiben a támogatók részéről a program számára felajánlott adomány folyamatossága lehetővé teszi, egy tanuló ösztöndíja havonként maximum 18 000 forintnak megfelelő támogatást jelent. Az ösztöndíjat magánszemélyek biztosítják, akik személyesen is figyelemmel követhetik a támogatott tanulók tanulmányi előmenetelét, illetve a családok szociális helyzetét. A cél az, hogy a legtehetségesebbek hátrányos helyzetük ellenére is eljuthassanak középiskolába, majd egyetemre. Ezért a pályázati úton elnyerhető támogatás a Tehetségtámogató Program keretében 7., 8., 9., 10. vagy 11. osztályban kezdődik, és amennyiben a támogatás feltételei adottak, érettségiig tart. Az ösztöndíjra 6. osztályt befejezett tanulók szülei is pályázhatnak!

A támogatást az egyesület ösztöndíj-bizottsága ítéli oda a felajánlott támogatások és a pályázók számától függően, egységes értékelés alapján. A pályázókat az egyesület levélben értesíti a döntésről. A nyertes pályázókkal támogatási szerződést kötnek, ezt követően az ösztöndíj folyósítása október hónaptól kezdődik (de szeptemberre is kiterjed), és egy évre szól. Amennyiben jelentős eltérés mutatkozik a pályázati kérelemben feltüntetett jövedelem és a család reális jövedelme között, az egyesület kuratóriuma akár támogatási év közben is megszüntetheti a tanuló ösztöndíját. Abban az esetben, ha a tanuló a szerződésben foglalt tanulmányi és szociális feltételeknek eleget tesz, a támogatási szerződés újrapályázás nélkül a következő évre is meghosszabbítható.

A pályázat kizárólag a 2020/2021-es támogatási évre szóló pályázati adatlapon nyújtható be, amelyhez mellékelni kell az adatlap végén felsorolt dokumentumokat! A pályázati csomag (pályázati felhívás, pályázati adatlap, űrlap a tanuló jellemzéséhez) letölthető a www.nyilasmisi.ro honlapról, illetve igényelhető e-mailen a nyilas_misi@yahoo.com címen. A pályázat postai úton nyújtható be július 31-ig (beérkezés dátuma).