Pápai kinevezések hírei a Vatikánból

0
1478

Május elsején Ferenc pápa több rendelkezését tették közzé a Vatikánban, melyek két bíboros püspök-bíborosi előléptetéséről, új camerlengo helyettes és új iraki apostoli nuncius kinevezéséről szólnak.

Beniamino Stella bíborost Ferenc pápa a püspök-bíborosok rendjébe léptette elő

Május elsején tették közzé a hírt a Vatikánban, hogy Ferenc pápa Beniamino Stella bíborost, a Papi Kongregáció prefektusát a püspök-bíborosok rendjébe léptette elő, egyúttal pedig a Porto-Santa Rufina titulusát jelölte ki címtemplomaként. A most 79 éves Beniamino Stella bíborost Ferenc pápa 2013. szeptember 21-én nevezte ki a Papi Kongregáció prefektusává, majd 2014. február 22-én, az első konzisztóriumán bíborossá kreálta.   

Luis Antonio Tagle bíborost Ferenc pápa a püspök-bíborosok rendjébe mozdította elő

Ugyancsak május elsején tették közzé a hírt a Vatikánban, hogy Ferenc pápa Luis Antonio Tagle bíborost, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusát a püspök-bíborosok rendjébe léptette elő, egyúttal pedig a centocellei San Felice da Cantalice titulusát jelölte ki címtemplomaként. Tagle bíborost XVI. Benedek pápa 2010 októberében nevezte manilai érsekké, majd 2012. szeptember 18-án bíborossá kreálta. 2015 májusától a Nemzetközi Karitász elnöke. Ferenc pápa 2019. december 8-én a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusává nevezte ki.

Új camerlengo helyettes kinevezése

Ferenc pápa május elsején Ilson de Jesus Montanari érseket, a Püspöki Kongregáció titkárát a Római Szentegyház camerlengo helyettesévé nevezte ki.

Szlovén érsek az új iraki apostoli nuncius

Ferenc pápa május elsején Irak apostoli nunciusává nevezte ki Mitja Leskovar nunciatúrai tanácsost, egyúttal pedig beneventói címzetes érsekké tette. Az új nuncius 1970. január 3-án a szlovéniai Kranj-ban született, 1995-ben szentelték pappá, majd kánonjogból doktorált. 2001-ben lépett a Szentszék diplomáciai szolgálatába a következő missziós állomásokon: Banglades, Németország, India. Beszélt nyelvei: olasz, német, angol, horvát, francia, spanyol és természetesen a szlovén anyanyelv.

Forrás: vaticannnews.va (P. Vértesaljai László SJ – Vatikán)

MEGOSZTÁS