Gyújts egy gyertyát húsvét éjszakáján!

Az európai püspökök reményre buzdítanak

0
8236
Fotó: ccee.eu

Én vagyok a világ világossága. Aki engem követ, nem jár többé sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága. (Jn 8,12)

Gyújts egy gyertyát húsvét vigíliáján és tedd az ablakba! — az európai püspökök arra kérnek, hogy ezzel a gesztussal fejezzük ki reményünket.

Arra hívnak az európai püspökök minden katolikust, hogy reményt kifejező üzenetet tolmácsoljunk embertársaink felé azzal a gesztussal, hogy házunk, lakásunk ablakába húsvét vigíliáján egy égő gyertyát helyezünk el. A kezdeményezésre való felhívást Jean-Claude Hollerich SJ bíboros, luxembourgi érsek, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) elnöke és Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöke tette közzé.

„Kicsi, de jelentős és szimbolikus, reményre utaló gesztus ebben a történelmi és drámai pillanatban, amikor Európából és a világ más részéről milliókat szenvedés és bizonytalanság sújt a Covid-19 okozta világjárvány miatt” – nyilatkozta a két európai katolikus egyházi vezető.

A kezdeményezés célja, hogy erősítse az Európai Unión belüli és a többi európai ország közötti közösség érzését. A jelenlegi félelemérzet oda vezet, hogy már nem bízunk a másikban, akire úgy tekintünk, mint lehetséges veszélyforrást. „Sokkal inkább, mint bármikor máskor – fogalmazott a két bíboros – meg kell mutatnunk a testvériséget: csak együtt és egységben fogjuk legyőzni ezt a bajt.”

Már március 12-én, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus-járványt világjárvánnyá nyilvánította, a két egyházi vezető közösen imádkozott, Istentől kért segítséget, vigaszt és üdvösséget. Akkor a két bíboros Ferenc pápával egyetemben újból kifejezte az egyház közelségét mindazokhoz, akik a világjárvány ellen küzdenek: az áldozatokkal, családtagjaikkal, az egyészségügyben dolgozókkal, az önkéntesekkel és a hívőkkel, mindazokkal, akik az első vonalban, a fronton küzdenek, akik a fertőzötteket kezelik, és enyhülést visznek számukra.

Forrás: Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) sajtóközleménye.

MEGOSZTÁS