Töviskorona

0
2789
A koronavírus a mi töviskoronánk

Az egész világot a feje tetejére állította a koronavírus-járvány, és a java még csak ezután jön. Egymás után kapjuk az online „híreket” és személyes üzeneteket barátoktól, ismerősöktől, hogy mivel tudjuk legyőzni a vírust. Hogy igyunk meleg vizet és forró teát, hogy sós vízzel gargalizáljunk, hogy a C-vitaminnal megelőzhetjük a megbetegedést… Nem is sorolom tovább a szinte végtelen tárházát az apró praktikáknak, amelyek félrevezető módon mind azt sugallják, hogy kontroll alatt tudjuk tartani a vírust néhány egyszerű technikával. Hogy uralni tudjuk a helyzetet. Az életünket…

A hatóságokkal, a tudósokkal és az egészségügyben dolgozókkal együtt könyörgöm, hagyjunk fel ezeknek a tartalmaknak a terjesztésével, mert ezzel a legjobb szándékunk ellenére is csak tovább rontunk a helyzeten. Azt a téves benyomást keltjük, és mi magunk is könnyen hajlunk rá, hogy elfogadjuk, hogy ezek a praktikák valóban működnek. Ha pedig ebbe a hamis reménybe ringatjuk magunkat és másokat, megeshet, hogy éppen azokat a lépéseket és tanácsokat mellőzzük, amelyeket a hivatalos szervek javasolnak és amelyek valóban csökkenthetik a megfertőződés és a járvány továbbterjedésének kockázatát: alapos kézmosás, fertőtlenítés, fizikai távolságtartás. Ha mégis kéretlen tanácsokkal, praktikákkal látnának el, egyszerűen hagyjuk figyelmen kívül és ne terjesszük őket.

Elvesztettük az irányítást! Egyénenként teljesen magatehetetlenül állunk a járvánnyal szemben, nem csoda hát, ha minden fogódzót próbálunk megragadni, ami azt sugallja, hogy a vírus az ellenőrzésünk alatt tartható: összeesküvés-elméleteket szövünk arról, hogy kik és miért indították útjára a járványt, házi praktikákkal védekezünk a vírus ellen. Mintha tényleg mi, emberek irányítanánk mindezt. Mi egyelőre csak elszenvedjük a krízist, és a legtöbb, amit tehetünk, hogy egy ideig kerüljük a személyes érintkezéseket és betartjuk a hivatalos rendelkezéseket.

A koronavírus a mi töviskoronánk, ami húsunkba vágóan ráébreszt arra, hogy az emberiség túlságosan elbizakodottá vált. Most emberségünk alapvető tulajdonsága, társas mivoltunk került szó szerint karanténba, ami az egészségügyi válság után majd élelmezési, gazdasági, társadalmi válságok sorát vonja maga után. Ahhoz, hogy venni tudjuk az akadályokat, szükségünk lesz az együttműködésünkre, most jobban, mint valaha. A vírus szétverheti egy időre a fizikai találkozásainkat, de ne engedjük, hogy az összetartozásunkat megfertőzze! Jézus töviskoronája a feltámadásban teljesedett ki!