Húsvét a családban: ötletek, imák az ünnephez

0
6821
Házi szentsír a nagypéntek ünnepléséhez. Fotó: Molnár Izabella

A gyulafehérvári Főegyházmegyei Hatóság felkérésére a Pasztorális Bizottság egy lelkes csapata a nagyhét megünneplését segítő otthoni (családi) liturgiák kidolgozását készítette el, a járványhelyzet új pasztorális kihívásainak megfelelni igyekezve. A munkában a családpasztoráció egy elkötelezett házaspárja, Kertész Tibor és Marika, továbbá Balla Imre segédlelkész és Molnár Izabella, a Pasztorális Bizottság munkatársa vett részt. Ötleteikkel, segédanyagokkal lelkes hitoktatók és világi munkatársak segítettek, a szakmai irányítást Ilyés Zsolt és Szénégető István plébánosok biztosították. 

A járványhelyzet miatt életbe léptetett szigorítások sajátossá teszik az idei húsvétot. A jelen helyzet adta körülményeket kihasználva arra biztatunk mindenkit, hogy otthon a családban igyekezzen az ünnepek üzenetét megélni. Egyrészt adottak az élő közvetítések, amelyekbe be lehet kapcsolódni, másrészt az elkészített segédanyag szintén az adott ünneplés kibontakozást teszi lehetővé az egész család számára.  Virágvasárnaptól kezdve a szent háromnap és a húsvét ünnepéig minden napra találhatunk közös imákat és foglalkozásokat korcsoportoknak megfelelően. Ez a lehetőség azt célozza meg, hogy az ünneplés lényege ne vesszen el a templomi keretek kizárásával, hanem bensőségessé váljon a családi otthon – szent tér (templom) keretei között. A segédanyagok megtalálhatóak a romkat.ro oldalain, napokra leosztva.

A hitünk a feltámadás felé mozdít, tegyünk meg mindent, hogy akadályba ne ütközzünk! Áldott ünneplést kívánunk minden családnak!

Molnár Izabella