A szükségállapot idején is segít a szatmári Caritas

0
1071
Fotók: Szatmári Caritas

Huszonöt akkreditált szociális egységéből jelenleg kilenc működik, de így is naponta több száz emberen segít a szervezet.

A koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében március folyamán tizenhat szociális szolgáltatásokat nyújtó központját zárta be ideiglenesen a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet. A tevékenység beszüntetését eredetileg március 31-ig tervezte a Caritas, de a járványhelyzet súlyosbodása miatt ez az időpont meghatározatlan időre kitolódott. A szükségállapot idején továbbra is működik a szervezet hat házi betegápoló központja, két szociális konyhája, valamint Szociális és Szakmai Integrációs Forrásközpontja. Hogy az aktuális körülmények között is folyamatosan és biztonságosan szolgáltathassanak ezek a Caritas-központok, számos óvintézkedés bevezetése, valamint a munka lényeges átszervezése vált szükségessé.

A Caritas házi betegápoló központjaiban dolgozó egészségügyi asszisztensek és ápolók szigorú higiéniai protokollt betartva végzik munkájukat ebben az időszakban, hiszen 65 év feletti, krónikus betegségekben szenvedő idős embereket látnak el, akik a COVID-19 koronavírus-járvány tekintetében a legveszélyeztetettebb kategóriába tartoznak. A személyzet két turnusban dolgozik, az asszisztensek és ápolók védőruhában, maszkkal, kesztyűvel, védőszemüveggel, cipővédővel felszerelten járnak ki a gondozottakhoz. Az ügyfélfogadás jelenleg szünetel, de hétfőtől péntekig 8 és 13 óra között a központok telefonon elérhetőek, e-mailben pedig bármikor.

A Caritas szatmárnémeti és nagybányai szociális konyhája a szükségállapot idején is biztosítja hétköznapokon a napi meleg ebédet (levest, második fogást és desszertet) a rászoruló személyeknek és családoknak, hétvégére pedig a tartós élemiszereket.

Ebben az időszakban az ebédet egyszer használatos műanyag ételszállító dobozokban vehetik át és vihetik magukkal az ellátottak. A konyha munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a gyakran használt eszközök, felületek napi többszöri fertőtlenítésére. A személyzet szájmaszkot, kesztyűt visel munka közben. Az étel kiosztása nem az étkezdében történik, hanem kint, a teraszon. Egy alkalmazott gondoskodik arról, hogy az ebédért érkező ellátottak az étel átvételét megelőzően fertőtlenítsék a kezeiket, valamint arról, hogy amennyiben többen érkeznek ugyanabban az időben, mindenki betartsa a 2 méteres távolságot. Az idősekre vonatkozó kijárási korlátozásokra való tekintettel, az ebéd kiosztása 11 órakor kezdődik. Amennyiben szükséges, a konyha munkatársai segítenek a saját felelősségre írt nyilatkozatok kitöltésében is az ellátottaknak.

A Szociális és Szakmai Integrációs Forrásközpont vezetője, Szűcs Ritta arra buzdítja az ellátottakat, maradjanak otthon, ezért elsősorban telefonon tartja velük a kapcsolatot ebben a periódusban. A megváltozott helyzetben a nehézségek is másak, amelyekkel a központhoz fordulnak a szatmáriak. Szűcs Ritta elmondása szerint sok helyről jelzik, hogy a kijárási korlátozások miatt egész nap a lakásban tartózkodó gyerekekkel nehezen boldogulnak a családtagok, az internethozzáférés hiánya miatt pedig sok gyerek nem tud online tanulni. Vannak, akik nem boldogulnak a saját felelősségre írt nyilatkozat kitöltésével. Általában jellemző, hogy nem tudják beszerezni a maszkot, kesztyűt, fertőtlenítő szereket. Azok az ellátottak, akik napszámból, ócskapiacozásból élnek, aggódnak a mindennapi megélhetésük miatt. A tájékoztatás jelenleg is fontos szerepet tölt be a központ szolgáltatásai között, hiszen a járvány terjedésének megelőzésével kapcsolatban is létfontosságú az információátadás, de az ebben az időszakban lejáró iratok vonatkozásában is, mivel ez is egy plusz stresszforrást képez.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója, dr. Román János hisz abban, hogy a helyi közösség felelősségteljes magatartása révén, a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséhez szükséges intézkedések fegyelmezett, szigorú betartása által, és természetesen Isten kegyelmével, mihamarabb túlleszünk ezen a nehéz időszakon. Addig is, a Caritas jelenleg működő házi betegápoló központjai, szociális konyhái, valamint Szociális és Szakmai Integrációs Forrásközpontja teljesítik a szervezet vállalt küldetését: a szükséget szenvedők megsegítését.

Palincas Erika

MEGOSZTÁS