Az egyház szolgálatra szóló meghívását semmi nem függesztheti fel

A kölni bíboros megnyitotta a szeminárium épületét a rászorulók előtt

0
936
Woelki bíboros fogadja a vendégeket. • Fotó: Henning Schoon/A kölni főegyházmegye

A kölni bíboros, Rainer Maria Woelki megnyitotta az egyházmegyei papi szeminárium kapuit a hajléktalanok előtt a koronavírus járvány idejére. A szemináriumot korábban részlegesen kiüresítették az épületben zajló felújítási munkálatok miatt, a szeminaristákat pedig a járvány elején hazaküldték.

A bíboros vasárnap, március 29-én jelentette be ezt a szándékot, a projekt pedig hétfőn el is indult. „Szeretnénk meleg ételt adni a rászorulóknak és a mellékhelyiségeket számukra hozzáférhetővé tenni, hogy tisztálkodni tudjanak mindazok, akiknek e napokban nincs más menedékük Kölnben” – nyilatkozta Woelki bíboros.

A kezdeményezés során 20 asztalhoz tudnak leülni a betérők, ily módon a biztonsági óvintézkedéseket is betartják.

A Catholic News Agency német nyelvű részlege beszámolt arról, hogy a kölni főegyházmegye szerzi be a hajléktalanoknak nyújtandó élelmet, betartva az egészségügyi előírásokat – ezt a Máltai Szeretetszolgálat felügyeli. Amellett, hogy – a tervek szerint 100-150 embert – élelmiszerrel segítenek, a szeminárium megszabott órarend szerint szombatonként a fürdőszoba használatot is lehetővé teszi mind nők, mind férfi rászorulók számára.

Bár Kölnben működnek hajléktalanszállók e napokban is, a kötelező távolság betartása és az óvintézkedések miatt nagy gondokkal küszködnek, ezért a szeminárium felajánlása nagyon jól jön. „Az utcán élők nagyrésze elsősorban éhes és mosakodni szeretne, amire napok óta nem volt lehetősége” – magyarázta Woelki bíboros.

A szemináriumban a főegyházmegyei ifjúsági központ önkéntesei segítenek a szükséges körülményeket megteremteni, mellettük teológiát tanuló egyetemisták Kölnből, Bonnból és Sankt Augustinból.

„Ma fogadtam az első 60 vendéget az ideiglenesen újra megnyitott szemináriumunkba” – jelezte Woelki bíboros egy Twitter-üzenetben. „Sokan rendkívül nagy szükséget szenvednek. Milyen inspiráló a fiatal önkénteseket látni, az ő kiváló közösségi érzéküket.”

„A mi közösségünk nemcsak az imában, de a Caritas-tevékenységben is megmutatkozó közösség, ahogyan minden megkeresztelt ember arra kapott meghívást, hogy hitéről ne csak az ima, de a karitatív cselekedetek által is tanúságot tegyen” – jelentette ki Köln bíboros-érseke, hozzátéve azt is, hogy az egyház szolgálatra szóló meghívása egy percre sincs és nem is lehet felfüggesztve.

A főegyházmegye vasárnap jelentette be azt is, hogy hat olaszországi beteg számára orvosi ellátást biztosít, ezeket a betegeket a német légierő szállította el Észak-Olaszországból Észak-Rajna-Vesztfáliába, ahol az ellátást biztosítják számukra.

Woelki bíboros az orvosi ellátást karitatív cselekedetnek és a nemzetközi szolidaritás jelének nevezte.

Forrás: CNA
Fordította: Bodó Márta

MEGOSZTÁS