Afrikában is terjed a járvány, Burkina Faso-i bíboros is vírusfertőzött

0
1253
Fotó: CNA

Philippe Ouédraogo Burkina Faso-i bíboros koronavírus tesztje is pozitív lett, jelentette be a főegyházmegye március 31-én. Ouédraogo a második katolikus bíboros, akinek tesztje pozitív lett és így biztosan kijelenthető, hogy vírusfertőzött.

A 75 éves Ouédraogo bíborost Burkina Faso fővárosának, Ouagadougou-nak egyik kórházába szállították. Jó állapotban van, munkatársai pedig vesztegzárba vonultak, mondta el a sajtónak az ország katolikus püspöki karának sajtószóvivője, Paul Dah. A bíboros az elnöke az afrikai kontinens püspöki karának, Afrika és Madagaszkár Püspöki Konferenciái Szimpóziumának (Symposium of Episcopal Conferences of Africa and Madagascar, SECAM). 2019 júliusában választották meg, miközben tíz éve vezeti az egyházmegyét és 2014-ben kreálta bíborossá Ferenc pápa.

Ouédraogo a második afrikai, Burkina Faso-i püspök, aki elkapta a koronavírus fertőzést, korábban a nyugdíjas érsek, Séraphin François Rouamba tesztje is pozitív lett. Ő Koupela-ban él, és amint a fertőzés ténye biztos lett, sürgősen kórházba szállították március 19-én. A 78 éves nyugalmazott püspök állapota stabil, jelentette Laurent Birfuore Dabire, Dori püspöke március 25-én.

Burkina Faso-ban van a legtöbb koronavírus fertőzött egész Nyugat-Afrikában, 249 esetről szólt a március 31-i orvosi jelentés, amit a Johns Hopkins Egyetem koronavírus központja adott ki. A vírus Afrika 47 országában terjedt el, Észak-Afrikában, Egyiptomban, Algériában és Marokkóban több mint 500 esetet jeleztek. Dél-Afrikából pedig 1300 fertőzött betegről szól a jelentés. Nigéria legnagyobb városában, Lagosban, a legnépesebb afrikai városban, amelynek 20 millió lakosa van, kötelező kijárási tilalmat rendeltek el.

Zimbabwe és Mauritius hasonló rendelkezéseket léptetett életbe, Dél-Szudán és Zimbabwe katolikus püspökei mindenféle nyilvános istentiszteleti tevékenység felfüggesztését rendelték el.

Korábban a pápa római helynöke, Angelo De Donatis bíboros került kórháza, miután koronavírus fertőzést állapítottak meg nála március 30-án. Több olasz, francia, kínai és amerikai püspök teszteredménye is pozitív lett, a 67 éves Angelo Moreschi püspök pedig Bresciában elhunyt a vírusfertőzés következtében március 25-én.

Forrás: CNA
Fordította: Bodó Márta

MEGOSZTÁS