Megnyitják Wojtyła pápa szüleinek boldoggá avatási eljárását

0
942
II. János Pál pápa beiktatási szentmiséjén 1978. október 22-én • Fotó: Vatican News

Marek Jędraszewski krakkói metropolita március 11-én bejelentette, hogy megnyitja idősebb Karol Wojtyła és felesége, Emilia Kaczorowska, Szent II. János Pál pápa szüleinek boldoggá avatási eljárását.

A lengyel püspöki konferencia tavaly októberi kedvező döntése, valamint a Szentté avatási Kongregáció jóváhagyása után a krakkói érsekség megindította a két boldoggá avatási eljárást. A dokumentációt a következő napokban fogják átadni a krakkói főegyházmegye plébániájának, a híveket pedig tájékoztatják az eljárás megkezdéséről. Azt is kérik, hogy május 20-ig küldjék el a metropolitai hivatalhoz az összes dokumentumot, levelet vagy üzenetet, amely Isten Szolgáit érinti, legyenek azok pozitívak vagy negatívak.

„A szent lengyel pápa szüleinek emléke még él, különösen Wadowice és Krakkó közösségeiben. Noha nagyon sok idő telt el haláluk óta, még mindig van olyan, aki személyesen ismerte őket. Igyekszünk majd felvenni velük a kapcsolatot és megkérni, hogy tanúskodjanak” – mondta Andrzej Scąber atya, a krakkói érsekség kanonizációs megbízottja. Hozzátette: Meghallgatják a közvetlen tanúk gyermekeit és unokáit is, akik ismerték a két boldoggá avatandó személyt. Bizonyos értelemben maga a szent pápa is közvetlenül tanúskodik majd szülei életszentségéről, lévén, hogy sok írásában megerősíti, milyen rendkívüli személyek voltak.

Formailag két külön kanonizációs avatási eljárást folytatnak majd le, amelyek során be kell bizonyítani, hogy Emilia és Karol hősies fokon gyakorolták az erényeket, életszentség hírében állnak, és hogy közbenjárásukra csodás imameghallgatások történtek. Andrzej atya azt is elmondta, hogy nem lesz könnyű dolguk a szemtanúk korlátozott száma miatt, de már most látszik, hogy az összegyűlt anyag, főként Karol Wojtyłára vonatkozóan igen terjedelmes. A dokumentációból kiderül, hogy élete során hogyan fejlődött kapcsolata Istennel, és hogy ezt miként tudta átadni fiának, a jövendő pápának.

A mai válságban lévő társadalomban, ahol olyan sok a válás, az együttélés, az elhagyott gyermek, a két hétköznapi emberből álló Wojtyła-házaspár megmutatta mindenkinek, hogy nagyon nehéz anyagi körülmények között, betegségben, gyermekük halálával szemben is meg lehet őrizni a hitet és közel lehet maradni Istenhez – fejtette ki Andrzej Scąber atya, a krakkói érsekség kanonizációs megbízottja.

Emilia Kaczorowska és idősebb Karol Wojtyła 1906. február 10-én kötöttek házasságot Krakkóban. Két fiuk született: 1906-ban Edmund, majd 1920-ban ifjabb Karol. Kislányuk, Olga kevéssel születése után meghalt. 1929-ben veszítette el feleségét az idősebb Karol Wojtyła, aki ezután egyedül nevelte föl fiait. 1941-ben hunyt el Krakkóban.

Forrás: Vatikáni Rádió