Gyertyaláng és fehér kendők az ablakban Szent József ünnepén

0
1647

Fontos ünnep egész Olaszországban március 19-e, hiszen Szent József az édesapák védőszentje. Sok olasz egyházmegyében imakezdeményezésekkel készülnek: a híveket arra buzdítják, hogy csütörtökön este 9 órakor gyújtsanak gyertyát és egy fehér kendőt tegyenek ki az ablakba.

Közeleg San Giuseppe, a Szent Család, az édesapák védőszentjének liturgikus emléknapja, melyet szerte Olaszországban megünnepelnek családi körben, iskolákban, óvodákban és természetesen a szentmiséken. Idén a gyerekek a félig elkészült kis meglepetéseiket kénytelenek voltak a járvány miatt hirtelen bezárt iskolában hagyni, de sokan lelkesen készítik otthon a színes rajzokat, szívecskéket az apukáknak. A katolikus egyház pedig imakezdeményezésekkel és szimbolikus gesztusokkal biztatja a híveket az ünnep megélésére.

A nagyszülők egyedül maradnak otthonaikban

Köztudott, milyen fontos szerepet tölt be az olasz emberek életében a család, a gyermek. Az édesapák büszkék gyermekeikre, nem félnek kimutatni érzelmeiket, meglett férfiak elérzékenyülnek a kicsinyek láttán. Nagy öröm számukra, amikor – hasonlóan a tájainkon jobban ismert és ünnepelt anyák napjához – eljön március 19-e, és fiaik, lányaik apró meglepetésekkel adják tudtukra, hogy mennyire szeretik őket. Ilyenkor együtt van a nagycsalád: szülők, nagyszülők, unokák, egy jó pizza vagy pasta mellett, nevetés és régi családi történetek fölemlegetése jellemzi az ünnepet. Idén azonban mindez nem lehetséges. Nagy szomorúság ez különösen az idős nagyszülőknek, akik a karantén miatt egyedül maradnak bezárva otthonaikba, hiszen őket fenyegeti leginkább a vírusveszély.

Rózsafüzér, gyertya és fehér kendő

Ezért hát sok olasz egyházmegyében csatlakoznak a püspöki konferencia március 19-e meghirdetett kezdeményezéséhez. Este kilenc órakor minden család, hívő, szerzetesi közösség imádkozza el a rózsafüzért a világosság titkaival; tegyen ki az ablakába egy meggyújtott gyertyát és egy fehér kendőt. Az erősen szimbolikus kezdeményezést élőben közvetíti a TV2000 katolikus televíziós csatorna. Az olasz püspöki kar internetes honlapján arra buzdítja a híveket, hogy XIII. Leó pápa szavaival imádkozzanak: „Hozzád fordulunk a szorongattatásban, ó, Boldog József, és bizakodva fohászkodunk oltalmatokért Szent Jegyeseddel együtt.”

Torino a Vigasztaló Szűzanyához imádkozik

A torinói egyházmegye azt javasolja, hogy imádkozzanak piemonti patrónájukhoz, a Vigasztaló Szűzhöz: „Hozzád emeljük gyermeki könyörgésünket, hogy anyai közbenjárásodra leszálljon mindenkire Isten, minden vigasz Atyjának irgalma. Nagy szenvedésünkben hűséges oltalmadért esedezünk, amelyet az elmúlt évszázadokban mindig kimutattál felénk”. „Szentséges Szűz Mária, a kezedbe adjuk nehéz helyzetünket, mely nemcsak városunkat, hanem egész Olaszországot és a világot sújtja. Rád bízzuk családunk betegeit, a testben és lélekben meggyötört embereket, az orvosokkal és az egészségügyi dolgozókkal, a nevelőkkel és a szociális munkásokkal együtt. Kísérj el mindenkit anyai jelenléteddel, hogy a fájdalom megtapasztalása ne homályosítsa el a hit támaszát! Kísérd el az elhunytakat, különösen azokat, akik ebben az időszakban a koronavírus következében haltak meg, hogy találkozhassanak Fiaddal az ő Országában!”

A Don Orione Világi Mozgalom is együtt imádkozik március 19-én

Sok különböző mozgalom és társulat is csatlakozik az olasz püspökök felhívásához, mint például a Don Orione Művek. Ezzel kívánják kifejezni közelségüket a sok szerzeteshez, szerzetesnőhöz és világi hívőhöz, akik Orione Szent Alajos lelkiségét követik, és most a koronavírus-járvány idején azokat szolgálják, akik vagy szeretteik elvesztése miatt, vagy a fertőzésveszély miatti elkülönítés magányától szenvednek – mondta el Don Fernando Fornerod, a mozgalom kommunikációs főtanácsosa. Valamennyi közösségük, nemcsak Olaszországban, hanem világszerte imára gyűlik össze március 19-én, hogy fohászkodjon a koronavírustól szenvedőkért a világon, különösen pedig Olaszországban.

Lelki segédanyagok a híveknek: Ki szakíthat el bennünket?

Az olasz katolikus egyház külön liturgikus almanachot hozott létre internetes honlapján: Ki szakíthat el bennünket? – címmel, (chiciseparera.chiesacattolica.it) ahol híreket, imákat, kezdeményezéseket találnak a hívek, a heti és napi liturgikus szövegek mellett. Így támogatják spirituálisan mindazokat, akik a megpróbáltatás és nehézségek idején nem gyűlhetnek össze, hogy együtt merítsenek erőt a hit közösségi megéléséből. A különböző egyházmegyék megosztják egymással tapasztalataikat, ötleteiket a karantén és a betegség idején bevált gyakorlatról. A következő találkozó tehát március 19-e, este 21 órakor a közös rózsafüzér imádság lesz, és remélhetőleg nagyon sok gyertya gyúl majd az ablakokban, mellette a fehér kendővel, hogy kifejezze az olaszok együvé tartozását, közös hitét és bizakodását: Tutto andrà bene, Minden rendben lesz.

Forrás: vaticannews.va (Gedő Ágnes)

MEGOSZTÁS