Ferenc pápa üzenete az Ifjúsági Világnapra: változtassátok meg a világot!

0
1606
A panamai Ifjúsági Világtalálkozón Ferenc pápa a fiatalok körében. Fotó: Vatican News/ANSA

A pápa üzenettel fordul a fiatalokhoz a 35. Ifjúsági Világnap alkalmából, amelyet április 5-én Virágvasárnap tartanak világszerte egyházmegyei szinten. A világnap idei témája: „Ifjú, mondom neked, kelj föl!” (vö. Lk 7,14). A pápa február 11-én, a Lourdes-i Szűz Mária emléknapján írta alá a dokumentumot.

Ez az első üzenet a három közül, amelyekkel évente a fiatalokhoz fordul a 2022-ben Lisszabonban megrendezésre kerülő Ifjúsági Világtalálkozóig. A pápa most arra buzdítja a fiatalokat, hogy ne idegenedjenek el az élettől, hanem változtassák azt széppé a világ és az egyház számára.

A következő Ifjúsági Világtalálkozóhoz vezető három állomást összekötő út kulcsszava a „felkelni” kifejezés, amely többször megjelenik a Christus vivit kezdetű apostoli buzdításban is. A fiatalokról rendezett szinódus után kiadott pápai dokumentumon túl a kifejezés feltűnik azokban a témákban is, amelyeket a pápa kijelölt a következő évek Ifjúsági Világnapjaira: 2021-re „Kelj föl! Légy tanúja annak, amit láttál” (vö. Ap.Csel 26,16), 2022-re pedig „Mária útra kelt és sietett” (vö. Lk 1,39).

Ferenc pápa üzenetében emlékezteti a fiatalokat, hogy a „felkelni” ige az életre kelés, a feltámadás jelentését is hordozza magában. Javasolja nekik, hogy olvassák el a naimi ifjú feltámasztásának evangéliumi részletét, mint személyes meghívást arra, hogy tegyenek egy konkrét lépést Krisztus követése felé. „Az evangélium nem említi a feltámasztott ifjú nevét, amely arra hívja az olvasót, hogy azonosuljon vele. Jézus mindannyiunkhoz szól: Kelj föl! Tudjuk jól, hogy mi keresztények is elesünk és mindig fel kell újra állnunk. Csak az nem esik el, aki nem jár az úton, de nem is halad előre. Ezért kell befogadni Krisztus beavatkozását és tenni egy hitbeli lépést. Az első lépés: elfogadjuk, hogy fel kell állnunk” – írja a pápa üzenetében a fiataloknak.

Ezt követően Ferenc pápa leírja azokat a halált hozó körülményeket, amelyek érinthetnek bennünket: elbukás, depresszió, reményvesztés, apátia, materialista és bálványimádó élet, amely értelmetlenné válik. Az evangéliumi ifjú valóban meghalt, de visszatért az életbe, mert rátekintett Valaki, aki azt akarta, hogy éljen. Ez ma is minden nap megtörténhet azokkal, akik nem találnak okot arra, hogy tovább éljenek. Csak Jézus hozhatja vissza az életet oda, ahol az már kialudt. Amikor visszaadja nekünk az életet, akkor visszaad minket másoknak.

A pápa végül kulturális fordulatot javasol a fiataloknak üzenetében. Ma gyakran kapcsolatban vagyunk, de nincs köztünk kommunikáció. Az elektronikai eszközök használata, ha nem kiegyensúlyozott, hozzá ragaszthat bennünket a képernyőhöz. Egy olyan kultúrában, amely el akarja szigetelni a fiatalokat és egy virtuális világba csalja őket, Jézus szava, hogy „kelj föl” meghívást jelent egy olyan valóság felé, amely túl van a virtuális világon. Arra hív, hogy álmodjunk, kockáztassunk és kötelezzük el magunkat a világ megváltoztatására. Így Jézusnak köszönhetően tanúságtevővé válhat az, aki halott volt. Megérezheti Isten gyengédségét minden élőlény iránt, különösen is éhező, szomjazó, beteg, ruhátlan, bebörtönzött testvére iránt és közel léphet hozzá, ahogy Jézus is tette. Megérintheti, mint Jézus és tovább adhatja az életet azoknak, akik belül meghaltak, akik szenvednek vagy elvesztették hitüket és reményüket – zárja üzenetét Ferenc pápa az idei Ifjúsági Világnapra.

Forrás: Somogyi Viktória/Vatican News