83 éves önkéntest díjaztak

Hihetetlen megnyugvást ad, ha az ember segíthet valakin

0
1159
Kimpan Katalin a közösség szolgálatába állítja azt a tehetségét, amivel a jó Isten megáldotta: a varrást. Fotók: a nagyváradi egyházmegye hírportálja

Nem csak fiatalon érdemes önkénteskedni. Ennek illusztris példája a nagyváradi Caritas Catolica önkéntese, Kimpan Katalin is, akit a Szent Erzsébet Szociális Gondozó Központban végzett áldásos munkájáért március 3-án kitüntettek az önkormányzat szociális igazgatósága által szervezett önkéntes gála keretében, amelyet a Ramada szállodában tartottak – adja hírül a nagyváradi egyházmegye hírportálja.

Legyen szó kétkezi munkáról vagy szellemi tevékenységről, ha valaki szívvel-lélekkel és megfelelő alázattal áll a feladathoz, bizony képes lesz olyan értéket teremteni, ami áldássá válhat mások életében, függetlenül attól, hogy hány éves, vagy milyen az élethelyzete.

Kati néni 83 életévét meghazudtoló frissességgel és szorgalommal jár be a szépkorúak otthonába nap mint nap, hogy az ottani közösség szolgálatába állítsa azt a tehetségét, amivel a jó Isten megáldotta: a varrást. Hetente 10-12 órát önkénteskedik a Szent Erzsébet-központban: megfoltozza az elszakadt ágyneműket, gombokat varr fel, cipzárakat cserél, keze alatt megújulnak a régi kedves ruhadarabok, amelyekhez ragaszkodnak a bentlakó szépkorúak. Emellett rendszeresen önkénteskedik olyan eseményeken, ahol az idősotthon képviselteti magát, például a hagyományos jótékonysági adventi vásáron is, amelyet a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervez minden évben, az eladásra szánt varrottas termékek nagy részét az ő irányítása alatt készítik az otthon lakói.

Kati néni nem csak varrótudását viszi magával az otthonba, hanem jó kedélyét, fiatalos lendületét, derűlátását is, amellyel kivívta a közösség tiszteletét. Nemcsak kétkezi munkájával, hanem jelenlétével is fényt visz a bentlakók életébe. Hozzáállása, szorgalma példaértékű minden önkéntes számára. Külön megtiszteltetés, hogy az önkormányzat gáláján a legidősebb díjazottként vehette át a legaktívabb önkénteseknek járó elismerést.

Az immár hagyományossá vált rendezvényen egyébként több mint 100 meghívott vett részt – beleértve szociális területen dolgozó önkénteseket, civil szervezetek, cégek és közhivatalok képviselőit. A rendezvényen beszédet mondott Arina Moş, a nagyváradi önkormányzat szociális igazgatóságának vezetője, Dumitru Tiplea prefektus, valamint Florin Birta alpolgármester is.

 „Először is a jó Istennek szeretnék köszönetet mondani, amiért megadta nekem, hogy megérjek 83 évet erőben, egészségben. Évekkel ezelőtt egyedül maradtam és át kellett gondolnom, hogy mitévő legyek, milyen útra tereljem az életemet. Amikor bementem a Szent Erzsébet öregek otthonába önkénteskedni, nagyon megszerettem az ottani közösséget, mind a bentlakókat, mind a vezetőséget. Éreztem a szívemben, hogy itt van az én helyem, az otthonom, mert úgy éreztem, hogy az idősek is, akik ott bent laknak, szeretnek engem. Mivel édesanyám varrónő volt, az édesapám meg szabó, jónéhány dolgot eltanultam tőlük és eszembe jutott, hogy ha már úgyis van egy varrógép a Szent Erzsébet-otthonban, akkor felajánlom, hogy varrogatok a kis öregeknek ruhákat, ágyneműket, megjavítok mindent, ami elszakad. Ez nagyon jól megy nekem, és nagyon boldog vagyok. Amikor hazamegyek – van otthon egy szép Szűzanya szobrom –, mindig megköszönöm neki, hogy milyen szép napot adott nekem, és a lelkem nyugodt, mert tudtam embereken segíteni” – nyilatkozta a díjátadót követően Kimpan Katalin.

 „Nagyon jól érzem magam a Szent Erzsébet-otthon közösségében. Tisztelettel és szeretettel beszélünk, bánunk egymással, és úgy érzem, igazi barátokra leltem. Szerintem az önkéntesség az ember lelke szempontjából is nagyon fontos, mert olyan hihetetlen megnyugvást ad, ha segíthet az ember valakin” – tette hozzá. Szellemisége szolgáljon például minden önkéntesnek és önkénteskedni vágyónak.

Forrás: Szombati-Gille Tamás/a nagyváradi egyházmegye hírportálja