2020. március 6., péntek

0
1173

EVANGÉLIUM
A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz:
Ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába.
Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: „Ne ölj!” Aki öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének: „Te esztelen!”, méltó a főtanács ítéletére. Aki pedig azt mondja: „Te istentelen!”, méltó a kárhozat tüzére.
Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki testvéreddel. Csak azután térj vissza, hogy bemutasd áldozatodat!
Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton vagy vele, nehogy átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg nem fizeted.
(Mt 5,20-26)

Tartalommal megtölteni szokásainkat, tetteink miértjeit, nem is olyan egyszerű. A külsőségek vagy elvakítanak, vagy langyossá tesznek. Szabadságunk megvétózása, ha csak úgy elvagyunk az életben. A forma ürességét megtölteni sokszor emberpróbáló, ámbár nemes. Csakis értünk történik, a kockázatot pedig vállalni érdemes. Önmagunkért…

Jánossi Imre zetelaki segédlelkész

MEGOSZTÁS