Véget ért a katolikus papok idei nemzeti európai labdarúgó-bajnoksága

0
1561
A romániai válogatott/Fotó: Gerhardus.ro

Az idén 14. alkalommal katolikus papoknak megrendezett európai teremlabdarúgó-bajnokság Prágában zajlott, 18 ország csapatának, köztük: Albánia, Ausztria, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Olaszország, Kazahsztán, Koszovó, Montenegró, Lengyelország, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna és Magyarország részvételével.

A csapatok négy csoportra osztva mérkőztek meg egymással: Románia csapata Lengyelországgal (1:1), Ukrajnával (3:1) és Szlovéniával (3:1) került egy csoportba, amelyen belül második helyen végeztek a lengyelek után. A magyarországiak a portugálokkal, olaszokkal, csehekkel, valamint kazahsztániakkal játszottak a csoportmérkőzések során. A magyar csapatban római katolikus és görögkatolikus papok egyaránt játszottak: három ferences szerzetesként Lóránd, Tibor és Hugó testvér Erdélyből; Fejes Csaba (Esztergom-Budapesti Egyházmegye); Veress Zoltán (Egri Főegyházmegye); Topsi Bálint (Szeged-Csanádi Egyházmegye), a görögkatolikusok képviseletében pedig Kocsis Dániel, Gorcsa Péter, Kovács Csaba, Stefán Zoltán, Debreczeni András, Káplár Márton és Tamás Ferenc.

A negyeddöntőkben a romániaiak veszítettek Szlovákia ellen (1:4), majd az 5. és 8. helyért való mérkőzésen megverték Fehéroroszországot (4:1). Az utolsó mérkőzésen, melyen az 5. és 6. helyért játszottak, Románia legyőzte Magyarország csapatát 2:0 eredménnyel. Románia csapatának játékosai nagyrészt a jászvásári egyházmegyéből érkeztek a mérkőzésre: Marius Alistar, Damian Budău, Daniel Budău, Gabriel Dancă, Virgil Demşa, Iosif Petrilă, Laurenţiu Turbuc, a gyulafehérvári érsekséget pedig Ciprian Scheianu, valamint a temesvári egyházmegyét Barazsuly István, Temesvár-erzsébetvárosi plébános képviselte. A csapat végül az ötödik helyen végzett a bajnokságon. A bajnok pedig Lengyelország lett.

„Nagyon sikeres volt számunkra ez a forduló. Az ötödik hely azért is fontos, mert mi amatőr játékosok vagyunk. A többi csapat más szinten játszik, edzőjük és masszőrjük van. A legfontosabb, hogy szenvedélyünk a labdarúgás. Amúgy meg a játék jó kifogás arra, hogy a paptestvérekkel találkozhassunk, egyben új barátságokat kössünk. Prágában 18 országból körülbelül 300 pap vett részt a teremfoci-bajnokságon” – mondta Barazsuly István. A Magyarország elleni mérkőzés különleges volt Barazsuly számára, és nemcsak azért, mert ő rúgta a második gólt, (az Ukrajna elleni mérkőzésen is két gólt szerzett) hiszen a temesvári plébános hat évig játszott csapatkapitánykényt Magyarországon, amikor Budapesten tanult. Visszatérve Temesvárra, itthon folytatja a labdarúgást, immár két éve. 

A magyar válogatott február 17-én 1:1-es döntetlent ért el a címvédő Portugáliával játszott küzdelemben Portik-Lukács Lóránd góljával. Ezt követően 2:0-ra győzték le az olasz papokat. Portik-Lukács Lóránd újból eredményes volt, mellette Fejes Csaba szerzett még egy gólt. A magyarok végül a hatodik helyen végeztek.

Az európai labdarúgó-bajnokság jó alkalom volt ismerkedésre, papok közötti barátságok megkötésére, valamint további együttműködések megbeszélésére. Naponta szentmisén vettek részt, amelyeket Prágában és környékének templomaiban tartottak. A 2021-es bajnokságot Romániában tartják majd: a vendéglátó város valószínűleg Temesvár lesz, amely jövőre egyben Európa kulturális fővárosa is.

Forrás: Gerhardus.ro; Magyar Kurír