Aki homlokon csókolta Ferenc pápát

0
2530
Philippe Naudin
Philippe Naudin Ferenc pápával.

Bejárta az internetet a február 19-i általános kihallgatást követően az a gyengédséget sugárzó fotó, amelyen egy kék kapucnis férfi homlokon csókolja a pápát, aki éppen a szelídséget dicsérte aznap tanításában, azt a szelídséget, amely ennek a férfinak éppen a legjellemzőbb tulajdonsága.

Ki ez az ember? Egy fogyatékkal élő 49 éves férfi, Philippe Naudin, aki a francia karizmatikus mozgalom egyik csoportjával érkezett Rómába, a 89 éves francia színész, Michel Lonsdale kíséretében (aki az Emberek és istenek című filmben Luc testvért játszotta).

Tárt karokkal várta Ferenc pápát, aki odalépett hozzá, hogy üdvözölje.

Philipe gyermekkori agyhártyagyulladás következtében szenvedett agykárosodást. 1978-ban, hétéves korában édesanyja elvitte egy lourdes-i zarándoklatra, ahol valóságos csoda történt vele: ott állt fel először a kerekesszékből, és a hazaúton kimondta első szavát is: „mama”. Attól kezdve megvalósította álmát, színdarabokban szerepelt. A lourdes-i barlangba járó betegkísérő önkéntesek közül is többen felismerték a fotón, mert gyakran segíti az önkénteseket a beteg zarándokok gondozásában. Philippe egyébként koldulni szokott, gyakran kéreget templomok előtt.

Ferenc pápa a találkozás előtt a katekézisében hangsúlyozta: „A szelídség képes megnyerni a szívet, megmenteni a barátságokat és sok minden mást, mert igaz, hogy az emberek haragra gyulladnak egymással szemben, de aztán megnyugszanak, átgondolják a dolgokat, és visszatérnek a régi kerékvágásba. Így lehet a szelídséggel újjáépíteni.”

Forrás: Magyar Kurír