Krisztus fénye kiemeli embertársaink értékét

0
2241
Fotók: Csúcs Mária

Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban, az egyházközség vasárnapi szentmiséjén mutatkozott be a Bartimeus lelkiségi csoport. A jelenleg félszáz tagot számláló, ökumenikus jellegű csoportot 26 évvel ezelőtt a Hit és Fény mozgalom keretében hozták létre.

A Hit és Fényt az a vágy hívta életre, hogy segítsen az értelmi fogyatékos embereknek és családjuknak, hogy megtalálják a helyüket az egyházban és a társadalomban. Ez volt a fő célja az 1971-es húsvéti lourdes-i zarándoklatnak, amely a közösség születéséhez vezetett. A Jean Vanier alapította közösség azóta a világ több mint 80 országában van jelen, mondta Fülöp Hajnal, a csíkszeredai csoport vezetője. Bálint Emil plébános prédikációjában elmondta: az égő gyertya a fényt, a világosságot jelképezi, és a hívők számára ez maga Jézus Krisztus. Mint a tükörrel játszó gyermek a napfényt, úgy kell egymás felé tükrözni a krisztusi hitet. Fontos, hogy vannak olyan lelkiségi mozgalmak, amelyek Krisztus fényét úgy fókuszálják másokra, hogy azok értékeit kiemeljék. A prédikációt követően két édesanya tett tanúságot arról, hogy mit jelent számukra a Hit és Fény közösség, hogyan élik meg sajátos helyzetüket a mindennapokban, hogyan segíti át őket nehézségeikben a hitük, az ima, sorstársaik biztatása.

A csoportvezető szerint a sérültek és családjaik, valamint az őket segítők vallják, hogy szeretetteljes légkörben együtt haladnak Krisztus útján. Ezek a találkozások egyfajta kapaszkodót jelentenek a közösség tagjainak, egyben azt is jelzik: minden ember értékes úgy, ahogy van. „Sérült testvéreink előtt sok titkot felfed a mi Urunk, hiszen ők különösen kedvesek előtte. Ők különös jelentőségű kapcsok Isten és köztünk, sokat tanulunk tőlük. Segítenek felismerni és vállalni fogyatékosságunkat, fájdalmainkat, sérültségeinket, és ezekkel együtt állni embertársaink és Isten elé”, fogalmazott Fülöp Hajnal.

A Bartimeus csoport tagjai minden hónap harmadik hetének szerda délutánján 4 órakor találkoznak Csíkszeredában a Szent Ágoston-plébánián. Szerintük minden találkozás ünnep, és jelentős szerepe van életükben az ünneplésnek, mert ez lehetőség a töltekezésre, egymás bátorítására. Ezt az élményt kívánták továbbítani bemutatkozásukkal az egyházközség ünnepi szentmiséjén is.

Csúcs Mária

MEGOSZTÁS