Ferenc pápa Bariba látogat

0
1183
Ferenc pápa Bariban a Közel-Kelet békéjéért rendezett ökumenikus imatalálkozón 2018-ban • Fotó: Vatican News

„A Mediterráneum a béke határvonala” címmel február 19-23. között nemzetközi találkozót rendeznek a dél-olaszországi Bari városában az olasz püspöki konferencia kezdeményezésére. A tanácskozás célja, hogy elősegítse a párbeszéd és a béke kultúráját a Földközi-tenger medencéjében élők jövője érdekében. A többnapos programon képviseltetik magukat a Földközi-tengert övező 20 ország püspökei. A lelkiségi rendezvényt Ferenc pápa zárja le február 23-án vasárnap.

„Köszönetet mondunk a Szentatyának, hogy jelenlétével megajándékozza a Bari találkozót. Szava és tanítása viszonyítási pont mindazoknak, akik a Földközi-tenger békéjét óhajtják” – nyilatkozta Gualtiero Bassetti bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke azt követően, hogy a Szentszék Sajtóterme közzé tette Ferenc pápa Bari látogatásának programját. „A rendezvény előmozdítóiként mi püspökök újra felelevenítjük a pápa felhívását, amelyben azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy vállaljon kitartó és hatékony elkötelezettséget a Földközi-tenger területén és a Közel-Keleten.”

„A találkozóra egy különösen drámai válságpillanatban kerül sor: néhány ország egysége részeire esett szét, máshol erős feszültség uralkodik. A Földközi-tenger vidékének több pontján háború folyik, ami rövidtávú döntések és érdekek eredménye. E választásoktól nem idegen a gyarmatosító logika, amelyet a nagyhatalmak képviselnek. Mint a helyi egyházak képviselői tanúságot kívánunk tenni a szeretetközösségről, amely nem nyugszik bele az erőszakos helyzetekbe és az igazságtalan társadalmi struktúrákba” – fogalmaz Bassetti bíboros nyilatkozatában.

A konferencia célja, hogy hangot adjon a Földközi-tenger különböző partjain élő főpásztoroknak, akik megosztják egymással, hogy mi történik vidékükön. A célkitűzések között szerepel továbbá, hogy elindítsák a közös vélemények és a gyakorlati együttműködés folyamatait. Ferenc pápa második alkalommal látogat Bariba, miután 2018-ban részt vett a városban rendezett ökumenikus találkozón, és negyedszer keresi fel a dél-olaszországi Puglia tartományt. 2018 márciusában San Giovanni Rotondo-ban járt Pio atya halálának 50. évfordulója alkalmából, majd egy hónappal később Tonino Bello atya halálának 25. évfordulójára utazott ismét a régióba.

Ferenc pápa február 23-án, vasárnap reggel 7 órakor helikopterrel indul a Vatikánból Bariba, ahová 8.15-kor érkezik meg. Francesco Cacucci, Bari-Bitonto érseke; Michele Emiliano, Puglia tartomány elnöke; Antonella Bellomo, Bari prefektusa és Antonio Decaro, a város polgármestere fogadja. A pápa autóval a Szent Miklósnak szentelt pápai bazilikához hajtat.

Fél 9-kor a templomban találkozik a Földközi-tenger püspökeivel. A rendezvényen bevezetőt mond Gualtiero Bassetti bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke. Felszólal továbbá Vinko Puljič bíboros, a bosznia-hercegovinai püspöki konferencia elnöke és Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin pátriárkátus apostoli adminisztrátora. Ezt követően Ferenc pápa intéz beszédet a jelenlevőkhöz, majd Paul Desfarges jezsuita, Algír érseke, az Észak-afrikai regionális püspöki konferencia (CERNA) elnöke mond köszönetet a pápának. A Szentatya üdvözli a találkozón résztvevő püspököket, majd a bazilika altemplomában lerója kegyeletét Szent Miklós ereklyéi előtt és üdvözli a domonkos-rendi atyák közösségét. A bazilikából kilépve Ferenc pápa köszönti a tiszteletére egybegyűlteket. Ezt követően autóba száll és a II. Viktor Emanuel útra hajtat. Itt délelőtt 10.45-kor a pápa szentmisét mutat be, homíliát mond és elimádkozza a hívekkel az Úrangyala Mária-imádságot. A szertartást követően fél 1-kor helikopterrel visszaindul a Vatikánba, ahová várhatóan 2 óra előtt érkezik meg.

Francesco Cacucci, Bari érseke a pápalátogatás kapcsán interjút adott a Vatikáni Rádiónak. Prófétai jellegűnek nevezte a találkozót a Líbiában, a Közel-Keleten kialakult súlyos helyzet tükrében. A Földközi-tenger vidékének püspökei segítséget akarnak nyújtani mindenkinek abban, hogy elgondolkodjanak a béke fontosságáról ebben a térségben. Bassetti bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke egy korábbi nyilatkozatában a Földközi-tenger szinódusának nevezte a találkozót. Bari érseke annak a reményének adott hangot a tanácskozást illetően, hogy útmutatást és módszereket ad nemcsak a katolikus egyház, de a politika számára is a térség helyzetének kezelésére. Szent Miklós kapcsán az érsek hangsúlyozta, hogy ökumenikus szent, aki híd szerepet tölt be a Kelettel való kapcsolatok terén. II. János Pál pápa szavai szerint erre a hivatásra a városnak és Puglia régiónak emlékeznie kell.

Forrás: Vatikáni Rádió