XVI. Benedek: „Öregember vagyok, életem a végéhez ér”

0
2546
XVI. Benedek emeritus pápa

Elhaló, szinte suttogó hang, de a szemekben csillogás, szellemében naprakészség – összegzi a bajor tévések látogatása kapcsán készült filmet Ingo-Michael Feth, a KNA katolikus hírügynökség munkatársa. A Bayerischer Rundfunk televízió január 6-án mutatta be a XVI. Benedek meglátogatása alkalmával készült riportfilmjét.

A filmben az újságírók autóval közelítik meg a Vatikáni Kertekben található lakhelyet. Keskeny szerpentin kanyarog fel a magaslatra, a csúcs előtt befordul az út, s a gépkocsi egy kovácsoltvas kapu előtt áll meg. Mögötte található a Mater Ecclesiae-kolostor, a nyugalomba vonult pápa lakóhelye. A kis palotát római stílusban tervezték, amely modern hozzáépítéssel kapott kápolnát. Előtte díszkert fasorral, szökőkúttal gondozott sövénnyel és virágágyásokkal.

Az ajtóban Georg Gänswein érsek várja az érkezőt. „Don Georg a Papa Emeritus mellett” – ahogy kettőjüket nevezik a Vatikánban. Gänswein érsek két funkciót is betölt, ő Ferenc pápa mellett a Pápai Ház prefektusa, ugyanakkor XVI. Benedek hűséges magántitkára. Amint prefektusi elfoglaltságai engedik, minden idejét mentora mellett tölti, aki az évek során második apává vált számára. 2005. április 19-én Joseph Ratzinger megválasztásakor Georg Gänswein hűségesküt tett mentorának. „Ez örök életre szól” – feleli a személyes karrierjét firtató kérdésre.

Az épületbe lépve egy gazdagon díszített mézeskalács szívre esik a látogató pillantása, amelyet a müncheni Oktoberfestről hoztak ajándékba zarándokok. Elfogyasztásra szánták, de az emeritus pápa háztartását vezető nővérek úgy gondolták, a szív alakú édesség a látogatók fogadására hivatott, hogy jelezze, itt szívesen látják őket.

A nővérek 2005 óta állnak a pápai háztartás kötelékében, követték Benedek pápát idős éveinek lakóhelyére is. Meg kellett tanulniuk a bajor ételek elkészítését, XVI. Benedek ugyanis szívesen veszi körül magát szülőföldje emlékeivel. Erről számos tárgy és fénykép tanúskodik. Felidézik számára az egykori otthont – egy olyan ember számára, aki a dolgok mai állása szerint nem fogja viszontlátni hazáját, de gondolataiban gyakran visszatér oda.

„Idős ember vagyok, közelít életem vége” – feleli a hogylétét tudakoló kérdésre. Beszéde halk, inkább suttogás. Hangja törékeny, elhaló. Feje, válla hajlott, de szeme csillog, tekintete éber és élénk. Szavaiban ma is ott a rá jellemző önirónia. „Korábban nagy volt a szám, ma már csak erre futja” – mondja bocsánatkérően, és mosolyog. Ma is szigorú napirend szerint telnek napjai. A reggel szentmisével kezdődik a kolostor kápolnájában, együtt a házban élőkkel. Az emeritus pápa a prédikációt már nem vállalja. Utána a munka órái következnek. XVI. Benedek az irodájában ül, körbeveszik szeretett könyvei, köztük saját művei. „Életem minden állomása benne van ezekben a könyvekben” – mutat körbe. „Mindennap itt dolgozom, de ma már nem tudok hosszú szövegeket írni.”

A 93. évét taposó emeritus pápa minden megtörtsége ellenére ugyanolyan fegyelemmel él, mint egész papi életében. Naponta rövid sétát tesz a Vatikáni Kertekben, miközben a rózsafüzért imádkozza. Késő délután magántitkára kíséretében egy golfautóval a lourdes-i barlanghoz mennek. „Szeretem a Szent Péter-bazilika, az örök város panorámáját.” Joseph Ratzinger ilyenkor imába mélyül. Utódjáért, Ferencért, az egyházért, a világért, a háború sújtotta vidékek békéjéért imádkozik. Ma is igen jól tájékozott a világban zajló eseményekről. Esténként megnézi a bajor televízió híradóját, ezt a ZDF hírműsora, majd pedig az olasz közszolgálati csatorna híradója követi.

Nagyobb csoportokat már nem tud fogadni, rossz hallása miatt zavarja, ha túl sokan vannak körülötte. Legszívesebben egyesével fogad látogatókat, különösen szeretettel várja idős barátait Németországból. Évente négyszer látogatja meg testvére, Georg, aki már 95 éves.

Hogy megbánta-e lemondását – a választ Gänswein érsektől kapjuk meg, aki 2013-ban, azokban a februári napokban is mellette volt. „Nem bánja. A lemondást hosszú, nagyon átgondolt és átimádkozott időszak előzte meg. Megszenvedett döntés volt, amit XVI. Benedek soha nem bánt meg.”

Forrás: Katholisch.de/Magyar Kurír (fordította Trauttwein Éva)

MEGOSZTÁS