Márton Áron-zarándoklatra hívnak Doberdóba

0
1914
Fotók: ersekseg.ro

A 19. életévét épp csak betöltött Márton Áron a doberdói fennsíkon kezdte meg harctéri szolgálatát 1915. november 6-án. A 82. székely gyalogezred katonájaként, a temesvári 61. gyalogezredhez volt beosztva. 1916. július 19-én megsebesült: a lövés a vállát és felkarját érte. Megsebesülésének 100. évfordulóján szervezett első zarándoklat után (2016. július), immár ötödik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre Kovács Gergely kinevezett gyulafehérvári érsek és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa.

A zarándokok a Doberdói fennsíkra látogatnak majd el idén március 26-31. között, útközben ugyanakkor számos látnivaló, élmény, történelmi emlék és várja a résztvevőket a csendes ima és szentmiséken való részvétel lehetősége mellett. A zarándokok például ellátogatnak Foglianóba, ahol az osztrák-magyar katonai temetőben emlékezhetnekaz elesett hősökre. Redipugliában megnézhetik Olaszország legnagyobb katonai emlékművét és az ottani múzeumot, de az út része Monte San Michele, a kemény harcok egyik kiemelkedő helyszíne. A visintinii magyar kápolnát is felkeresik.

San Martino del Carso falu közelében felkeresika lombok lövészárkát, a 61. temesvári gyalogezred – ennek soraiban harcolt Márton Áron – egykori parancsnoki helyét, majd a tervek szerint a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred emlékművénél róhatják le kegyeletüket a résztvevők, végül az egykori frontszakasz 18. és 19. szakaszának kavernáihoz, dolinájához és lövészárkaihoz látogatnak, ahol Márton Áron is harcolt. A San Martino del Carso-i templomban ünnepelt szentmise után meglátogatják a helyi barlangkutató csoport által létrehozott és működtetett múzeumot, amely Áron püspöknek is emléket állít.

A részvételi díjról, jelentkezéssel és szállásal kapcsolatos egyéb részletekről a gyulafehérvári érsekség honlapján lehet tájékozódni IDE kattintva.