Egészséges, minőségi életet és erőszakmentes iskolai légkört minden gyermeknek

A csíkszeredai Juventutti Alapítvány elmúlt egy éve

0
1955
Gyermeknapi játékmaraton

Iskolai erőszakmegelőző program indítása, beteg gyermekek támogatása és jótékonysági akciók rászoruló gyermekek megsegítéséért. A Juventutti Alapítvány 2011 óta dolgozik a gyermekek egészségéért, életminőségük javításáért Csíkszeredában és környékén: a 2019-es év is bővelkedett programokban, kezdeményezésekben.

Már az év elején javában folyt a munka, ami az iskolai erőszakmegelőző programot megalapozta: a képzések, tanulás, tervezés, valamint az eszközök elkészítése közel nyolc hónapot vett igénybe, hogy 2019. őszén elindíthassuk az ERŐD – Iskolai erőszakmegelőző programot. A program elindítását megelőzően 2019. júniusáig kifutott a két éven át zajló Dr. Lili az iskolában / Dr. Lili az óvodában programunk Csikós Farkas Kata asszisztens irányításával, amely során orvosi vizsgálatok eszközei jutottak el mesés köntösbe bújva csíkszeredai és környéki óvodákba, összesen 30 foglalkozás keretében, 1300 gyermekhez. Ugyancsak júniusban összegeztük a Biztonságosabb online prevenciós médiapedagógiai program három évét, amely 4700 diákot szólított meg az évek alatt több mint 260 osztályfőnöki órán, azzal a céllal, hogy a gyermekek tudatosabban, biztonságosabban használják közösségi média oldalaikat. Az online bántalmazás különböző formáinak felismerésére is hangsúlyt fektettünk ezeken az órákon, hogy a diákok megfelelő stratégia birtokába jussanak a hasonló jelenségek kezelésére. A Biztonságosabb online program témái az online bántalmazás megelőzéséért továbbra sem felejtődnek el, ugyanis beépülnek az ERŐD – Iskolai erőszakmegelőző program foglalkozásaiba. Az év első felében, május végén még egy nagyon fontos programmal ajándékoztuk meg három intézmény összesen 380 tanulóját: az elmúlt évekből ismert Gyermeknapi játékmaraton rendezvényünket most kimozdítottuk a városból, és összesen 13 órányi csapatépítő programot és játékot biztosítottunk a gyermeknap közeledtével három településen kicsiknek és nagyoknak az osztályközösségek megerősítése és játékélmény biztosítása céljával.

„A szeretet homályban is látszik – az erőszak reflektorfényben érzi jól magát” (Jókai Anna)

2019 augusztusában megszerveztük az első ERŐD – Iskolai erőszakmegelőző tábort az iskolán kívül, amelyen 25, a gyermekvédelmi rendszerből érkező gyermek vett részt a Hargita Megyei Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság javaslatára. A tábor három napja során olyan készségek fejlesztése volt a cél, illetve olyan témákat jártunk körbe, amelyek segítenek a gyermekeknek kilépni a bántalmazási helyzetekből, amelyek utat mutatnak a hasonló szituációkban, hogy a bántalmazás bármely szereplőjeként felelős döntéseket hozzanak. Cél volt, hogy megtanulják felismerni saját érzéseiket, leolvasni mások érzelmeit, hogy tudjanak empátiával viszonyulni mások iránt, gyakorolják az elfogadást és önreflexiót, felismerjék, hogy szabad dühösnek lenniük, de tudni kell azt kezelni, megtanuljanak relaxálni és az önkontrollra figyelni, és mindemellett olyan közösségi élményben legyen részük, ami erősítheti az ő szerepüket, önbizalmukat, fontosságuk megértését. Ez a három napos tábor rengeteg élményt adott számunkra is, és hatalmas erőt, na és persze lendületet, hogy ősztől az ERŐD – Iskolai erőszakmegelőző program teljes gőzzel indulhasson.

„… az jár a fejemben, hogy az osztályunk mindig így kellene összetartson.” (Részlet a gyermekek visszajelzéseiből)

Az ERŐD – Iskolai erőszakmegelőző programba összesen 34 ötödik osztály kapcsolódott be Csíkszeredából és a környékről, így 24 iskola ötödikesei részesülhetnek szeptember óta a rendszeres foglalkozásokban, amelyek hatodik, hetedik, és majd nyolcadik osztályban is folytatódnak. A közös munka célja, amely nagyjából 770 gyermek bekapcsolódásával zajlik, hogy erősödjenek az osztályközösségek, fejlődjön a csapat és az egyén. Az erőszak megelőzésének egyik legalapvetőbb területén dolgozunk együtt a gyermekekkel: készségek fejlesztésére fektetjük a hangsúlyt. A foglalkozások során fontos szerepet kap a csapatépítés, az összetartás mint téma, de az elfogadás, tolerancia, empátiafejlesztés, érzelmek felismerése, térbeli tudatosság fejlesztése, relaxáció, önkontroll, dühkezelés, önreflexió témák köré is külön foglalkozások épülnek, amelyek elsősorban élménypedagógiai gyakorlatokkal és mozgásos játékokkal segítik a gyermekeket egy-egy témában elmélyülni.

„Jó volt, és nagyon nem hétköznapi, úgyhogy jó volt!” (Részlet a gyermekek visszajelzéseiből)

2019 decemberéig két foglalkozásvezető összesen 77 foglalkozása zajlott le, egy-egy foglalkozás 90 perc, hogy a témákban legyen lehetőség megfelelően elmélyülni, és maradjon idő a visszajelzésekre, önreflexióra, az érzelmek kifejezésére. A foglalkozások januártól folytatódnak, és a 2019–2020-as tanévvel sem zárulnak, hiszen több éven át tartó közös munkára vállalkozott az alapítvány és a bekapcsolódó intézmények, hogy hosszútávon az iskolán belüli kortársbántalmazás, a gyermekek körében egyre elterjedtebb iskolán belüli erőszak mértéke csökkenjen.

„Megdöbbentő volt szembesülni azzal a ténnyel, hogy hány család él mélyszegénységben. Az esetek többségében 5-6 gyermek tartózkodott otthon 1-2 felnőttel, 6 négyzetméternél is kisebb lakásban (ha lehet egyáltalán annak nevezni azt a csöpp kis szobát).” (Az alapítvány egyik munkatársa)

Az igen mozgalmas iskolai programok mellett 2019-ben is hangsúlyt fektettünk a rászoruló családok gyermekeinek támogatására és a különböző civil kezdeményezésekbe való bekapcsolódásra. Az előző évekhez képest újabb családokat sikerült felkutatnunk, akiket a jövőben is szeretnénk támogatni, ha az alapítványunkat segítők továbbra is mellénk állnak. Hiszen nagyon fontos kiemelnünk, hogy a legtöbb esetben mi csak továbbítjuk az adományokat, az, hogy ilyen sok gyermekhez elérhetünk az akcióinkkal, minden esetben az adományozóknak köszönhető.

A 2019-es évben több jótékonysági akció keretében az alapítvány közel 220 gyermeknek nyújthatott támogatást. A Húsvéti reggeli ajándékba elnevezésű kezdeményezésünkbe több vállalkozó bekapcsolódásával, alapítványunk saját alapjából sikerült olyan rendhagyóan nem tartósélelmiszert, hanem friss élelmiszert, tejet, tojást, kalácsot, kenyeret, friss zöldséget, kakaót, édességet, sonkát, vajat és más finomságokat tartalmazó élelmiszercsomagot eljuttatni az erre rászorulóknak, amely által ezen családok húsvétja idén bizonyára jóval gazdagabb lehetett: több tucat gyermek asztalára már biztosan került reggeli ezen a csodálatos ünnepen.

„…egy óvodás kisfiútól megtanultam, hogy nem is az számít, mit hozott az angyal, hanem a leginkább az, hogy mind együtt legyünk, boldogságban, szeretetben, békességben.” (Az alapítvány egyik munkatársa)

A másik kiemelkedő akciónk a Mit hozott az Angyal? elnevezésű karácsonyi akciónk volt decemberben, amely során rászoruló családok gyermekeit kértük meg, írjanak levelet az angyalnak. A leveleket honlapunkon lehetett lefoglalni, és bárki angyalkodhatott kicsit, aki szerette volna szebbé tenni egy rászoruló gyermek karácsonyát. Hihetetlen összefogást tapasztaltunk: órák alatt fogytak el a levelek, és elképesztően lelkes, komoly adományozók, meseszép csomagolásban hozták folyamatosan a személyre szabott ajándékokat az irodánkba. Volt, aki több száz kilométert autózott, hogy időben eljusson a csomagja hozzánk, volt, aki külföldről postázta, volt, aki saját kis gyűjtést szervezett a környezetében, hogy egy nagyobb levelet teljesíthessen. Olyan adományozónk is volt, aki azért tért vissza, mert régen alapítványunk segítséget nyújtott a családjának, és most szeretett volna ebből valamit visszaadni.

„Hála, tenni akarás érzése tölt el mindig, amikor egy-egy csomag megérkezik a gyermekekhez. Köszönet érte.” (Az alapítvány egyik munkatársa)

Az év folyamán bekapcsolódtunk 11 csíkszeredai civil szervezet közös kezdeményezésébe is, a Nagyböjti, illetve az Adventi szeretetmorzsa elnevezésű akciókba, amely során a város lakóinak kedveskedtünk az ünnepekre hangoló zenével, kaláccsal illetve zsíroskenyérrel, na meg persze finom teával, egy olyan meghitt hangulatú csendes rendezvényen, ahol mindenkit egyforma szeretettel vártunk: a szerencséseket és a rászorulókat is, hogy együtt hangolódjunk, beszélgessünk, álljunk meg, lassítsunk a fontos ünnepeink előtt.

„Rengeteg jóindulat van az emberekben, segíteni vágyás, s ha valami rendkívüli esemény történik, rögtön felszínre tör. Az emberek jók.” (Szabó Magda)

Az emberi jóságot is egyértelműen megtapasztalhattuk 2019-ben, ugyanis több olyan krízishelyzetbe került családnak sikerült segítenünk az adományozóknak köszönhetően, akik számára más módon elképzelhetetlen lett volna egy költséges kezelés vagy az orvosi eszköz finanszírozása gyermekük számára. Az elmúlt években megtapasztalhattuk, hogy az online adománygyűjtő felületeink segítségével nagyon hatékonyan, és az emberi jóságnak köszönhetően nagyon gyorsan képesek vagyunk összegyűjteni fontos célra kitűzött, akár nagyobb pénzösszegeket is. 2019-ben 4 alkalommal indítottunk online adománygyűjtést, ebből három alkalommal beteg gyermekek megsegítéséért, emellett pedig adománygyűjtés indítása nélkül, az alapítvány saját forrásaiból is sikerült támogatni beteg, rászoruló gyermekeket. Az idei évben összesen 15 230 lejt fordított az alapítvány beteg gyermekek támogatására, a pénzösszeg nagyobb része online adománygyűjtés által válhatott konkrét segítséggé. Jelenleg is van még egy kisgyerek, aki számára továbbra is várja az alapítvány az adományokat: Szilárdkára január végén – február elején vár vizsgálat és műtét, tehát segíteni továbbra is lehet, az ünnepek lejártával is. (https://juventutti.ro/children/szilardka/)

„Mindig van, akinek segíteni.” (Az alapítvány egyik munkatársa)

A segítségnyújtásnak rengeteg formája van: segíthetünk anyagi támogatással beteg és rászoruló gyermekeket, vásárolhatunk ajándékot egy jótékonysági kezdeményezés felhívására. Támogathatjuk, s ezáltal elismerhetjük egy szervezet munkáját akár azzal is, hogy követjük tevékenységeit és népszerűsítjük kezdeményezéseit, ezáltal saját környezetünkben is eredményt elérve, érzékenyítve az embereket. Adományozhatunk tudást, programot is egy intézmény számára, ahogy azt a Juventutti Alapítvány újonnan indult iskolai erőszakmegelőző programjával kívánja tenni, hogy a gyermekek egy egészségesebb, bántalmazásmentes iskolai légkörben tanulhassanak. Egy biztos: mindig van, akinek segíteni, és ez a segítségnyújtás ezer színben tűnhet fel, ugyanúgy ahogy a segítségkérés is. Köszönjük mindenkinek, magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, szervezeteknek, önkénteseknek, családtagoknak és barátoknak, valamint kiemelten a sajtó képviselőinek, hogy egész évben támogatnak minket, bármilyen segítségkérésre is igyekezzünk válaszolni: nélkületek nem sikerülhetett volna ennyi mindent megvalósítani!

Balázs Brigitta (Kommunikáció és PR referens, Juventutti Alapítvány)