Együtt a szeretet asztalánál

0
1235

A Caritas szatmárnémeti Don Bosco Nappali Központjának munkatársai a szeretet ünnepe alkalmából december 20-án agapét szerveztek az intézménybe járó gyermekek és szüleik számára.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet gyermekekkel foglalkozó intézményeiben a december a karácsonyra való hangolódás, készülődés jegyében telik. Van olyan központ, ahol betlehemi játékot adnak elő, énekkel, verssel várják a karácsonyt az oda járó óvodások és iskolások, van, ahol a gyermekek szüleikkel együtt karácsonyi dekorációkat vagy ünnepi képeslapokat készítenek. A Caritas szatmárnémeti Don Bosco Nappali Központjának munkatársai idén az ünnepi ráhangolódás különleges formáját választották: szeretetvendégséget szerveztek az intézményt látogató gyermekek és szüleik részére.

Az ötletgazda Kocsis Katalin óvónő volt, aki a Szent Egyed Közösség tagjaként közel tíz éve, minden karácsonykor részt vesz a közösség által megtartott szeretetlakomák szervezésében. „Régi álmom volt az, hogy egyszer a Don Bosco Nappali Központba járó gyerekeket családtagjaikkal együtt megvendégeljük, hogy igazán meghitt hangulatot teremtsünk: gyönyörűen megterített ünnepi asztallal, szépen díszített karácsonyfával, és a gyerekek a karácsonyfa alól vegyék át az angyalka által hozott ajándékokat” – mesélte az óvónő.

Kocsis Katalin ötletét örömmel fogadták kolléganői: Urbán Enikő, Pek Adriana és Coardoș Dana, ahogyan a Caritas vezérigazgatója, dr. Román János is. Az ötlet igazi közösségi összefogás révén valósult meg, mely újfent bizonyítja, hogy a szeretet közösségi szinten is aktívan jelen van. A rendezvény számára a helyszínt a Caritas Reménység Nappali Idősközpontja biztosította. A központ munkatársai: Hauler Magdolna és Kuki Renáta gondoskodtak a terem ünnepi díszítéséről, a karácsonyfáról, a látványosan elhelyezett ünnepi terítékről. Az ebédhez a Fastus Pékség biztosította a kenyeret, egy kilétét felfedni nem kívánó nagylelkű szatmárnémeti lakos az ízletes töltött káposztát, a Caritas túrterebesi idősklubjának tagjai pedig a hagyományosan készített mézeskalácsot. Az üdítő a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és az Unio-Traian Vuia Műszaki Líceum önkénteseinek jóvoltából került az asztalra. A karácsonyi ajándékok összeállításába a Caritas esseni partnerei, a fent említett líceumok diákjai, valamint a 13-as Számú Óvoda munkatársai kapcsolódtak be.

Az agapéra a gyermekek, pedagógusaik kíséretében, egyenesen a nappali központból érkeztek a Reménység klubba, ahol 13 órakor találkoztak szüleikkel. Az egybegyűlteket Kocsis Katalin, az esemény főszervezője köszöntötte, majd átadta a szót dr. Román Jánosnak. A Caritas vezérigazgatója arról beszélt, hogy e szeretetvendégség is mutatja: Jézus nap mint nap hidakat teremt az emberek között, és köszönetet mondott mindazoknak, akik e hidak megépítésében segítséget nyújtottak. Az étkezés megkezdése előtt a jelenlévők együtt énekelték el a „Jöjj el, Jézus, légy vendégünk” című imát.

Ezt követően kezdetét vette maga a szeretetvendégség: az asztaloknál szülők és gyermekek, pedagógusok és a szervezet munkatársai, összesen hetven személy költötte el együtt – békében, szeretetben – az ünnepi ebédet. A különleges hangulatot a Kis Szent Teréz Plébánia ifjúsági kórusának négy tagja: Kozma Enikő, Kozma Máté, Kozma Dorka és Kocsis Erik zenés-énekes műsora tette teljessé. Az ebéd elfogyasztása után a szülők és a gyermekek is csatlakoztak az éneklőkhöz, a termet áthatotta az örömteli együttlét hangja. Az esemény zárómozzanataként az óvodások átvették a fa alá helyezett ajándékaikat.

„A karácsony a szeretetről szól, Isten egyszülött fiát szeretetből küldte el hozzánk, a Földre, szeretetből ajándékozzuk meg egymást ilyenkor, szeretetből vendégeljük meg egymást” – mondta Kocsis Katalin, hozzátéve, hogy munkatársaival együtt bíznak abban, hogy olyan élményt sikerült e szeretetvendégség által nyújtani a résztvevő gyermekeknek és szüleiknek, amely szebbé teszi számukra az idei karácsonyt, és a szeretet ilyen jellegű megtapasztalása a mindennapjaikat is áthatja majd.

Palincas Erika