Az ENSZ-főtitkárát fogadta Ferenc pápa, közös videóüzenetet tettek közzé

0
1178
• Fotó: Vatican News

Ferenc pápa december 20-án Antonio Guterrest, az ENSZ főtitkárát fogadta a Vatikánban. Megbeszélésük végén közös videoüzenetet tettek közzé, amelyben Guterres elítélte, hogy számos keresztény közösség nem tudja biztonságban megünnepelni a karácsonyt.

A világszervezet főtitkára köszönetet mondott a pápának a szívélyes fogadtatásért. A remény és az emberiség hírnökének nevezte Ferenc pápát, aki igyekszik csökkenteni az emberi szenvedést és előmozdítani az emberi méltóságot. „Világos erkölcsi hangja felragyog, amikor a legsérülékenyebbek, köztük a menekültek és migránsok helyzetéről szól… amikor szembenéz a szegénységgel és az egyenlőtlenséggel… valamint felhívást intéz a leszerelés érdekében… vagy hidakat épít közösségek között… illetve amikor rámutat a klímaválságra a Laudato si’ kezdetű történelmi enciklikáján keresztül… vagy számos más alapvetően fontos témában való felszólalásakor. Ezek az üzenetek megegyeznek az ENSZ Charta alapértékeivel, vagyis azzal, hogy újra megerősíti a személy méltóságát és értékét, előmozdítja az emberek szeretetét és a Föld védelmét, támogatja az emberiséget és védelmezi közös otthonunkat. Világunknak mindennél jobban szüksége van most erre” – hangsúlyozta Antonio Guterres.

A madridi COP25 találkozóról érkezve az ENSZ-főtitkár minden országot arra kért, hogy kötelezze el magát a karbonsemlegesség megteremtésére 2050-re, összhangban a tudósok javaslatával annak érdekében, hogy sikerüljön megmenteni a Földet. Antonio Guterres köszönetet mondott a pápának rendkívüli globális elkötelezettségéért, illetve azért, hogy támogatja az ENSZ munkáját.

A főtitkár nagy jelentőségűnek nevezte, hogy a karácsonyi időszakban került sor találkozójukra. Ez a béke és a jószándék időszaka – fogalmazott. Szomorúságát fejezte ki amiatt, hogy számos keresztény közösség, köztük a világ néhány legősibb keresztény közössége nem tudja biztonságban megünnepelni a karácsonyt. Tragikus, hogy zsidókat gyilkolnak zsinagógáikban és sírjaikra horogkeresztet festenek, hogy muszlimokat lőnek le mecseteikben és vallási helyeiket tönkreteszik, hogy keresztényeket ölnek meg imádság közben s templomaikat felgyújtják – figyelmeztetett Antonio Guterres. Hangsúlyozta: Többet kell tennünk a kölcsönös megértésért és a növekvő gyűlölet kezelésére.

Elismerését fejezte ki Ferenc pápának a vallásközi kapcsolatok ügyében végzett rendkívüli szolgálatáért, a mérföldkövet jelentő nyilatkozat aláírásáért az Al-Azhar főimámjával az emberi testvériségért a világbéke és a békés együttélés érdekében. Ez a dokumentum rendkívüli jelentőségű, amikor látjuk, hogy támadások érik a vallásszabadságot és a hívők életét. Az ENSZ akciótervet indított a vallási helyszínek védelmére és stratégiát dolgozott ki a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemre.

Ezekben a zűrzavaros időkben össze kell fognunk a béke és a harmónia érdekében. Ez a lelkülete ennek az időszaknak, ami tükröződik a pápa elképzeléseiben, vezetésében és példamutatásában.

Forrás: Vatikáni Rádió