Szeminaristák határozták el magukat a papi hivatás mellett

0
1717
Fotók: Szatmariegyhazmegye.ro

A neokatekumenális út szatmári egyházmegyés szemináriumának két növendéke erősítette meg elhatározását a pappá válásban.

Ad missio-t ünnepelt december 13-án, pénteken a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyei Redemptoris Mater Missziós Szeminárium, valamint a szatmárnémeti neokatekumenális közösség. Az este hattól kezdődött szentmise keretében a szeminárium két növendéke, Pereira Nunes da Paixao Lucas és Bušic Ivan kifejezte elhatározását, hogy folytatja megkezdett útját a pappá szentelés felé – adta hírül a szatmári egyházmegye sajtóirodája.

„Éreztük a meghívást Istentől, ezért indultunk el erre a nagy misszióra, amit a papság jelent. De a szemináriumban elmélyülünk és eldöntjük, valóban ez az út-e a miénk? Három vagy négy év elteltével az egyház megkérdezi a kispapokat: Mit gondolsz most? Hogyan érzed, mit tett veled Isten ezekben az években? Akarsz tovább menni? Az egyház ettől a ponttól kezdve igen komolyan veszi a hivatás kérdését és ők hivatalosan is jelöltek a papságra. Mi a külső, fizikai jele az ő elhatározásuknak? Mostantól megváltozik az öltözetük, papi civilben mutatkoznak” – magyarázta el a jelenlevőknek Andrea Gentili rektor a legszentebb áldozat bemutatása előtt.

A szentmisét Schönberger Jenő megyés püspök celebrálta, szentbeszédében kiemelve: minden nap meg kell hozni a döntést az Isten útján való kitartás mellett. „Az élet minden területét megélhetjük hivatásként. Ezért meg kell vizsgálni, Isten hova szánt engem, családba vagy papságra? Isten ajándéka ugyanis minden hivatás. A papság ugyanakkor speciális, mert a pap rábízza magát az egyházra. A növendékek a szemináriumban válnak egy új család tagjává és ott készülnek fel arra, hogy mint pap egy másik közösségnek legyenek a vezetői. Mindig egységben maradnak a püspökkel. Ez az elhatározás az élet minden napjára szól, mindig újra és újra Isten mellett kell dönteni” – fogalmazott a főpásztor.

Pereira Nunes da Paixao Lucas és Bušic Ivan a homíliát követően lépett a püspök elé és fejezte ki a nyilvánosság előtt szándékát, hogy Isten szolgálata mellett, az egyházi rend felvételével elkötelezi magát.