Fiatal Caritas-önkénteseket díjaztak

0
177
Fotók: Palincas Erika

A szatmári egyházmegyei Caritas szociális tevékenységének lelkes és önzetlen segítéséért ötvenkét önkéntes diák munkáját ismerték el.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet munkáját évente több száz önkéntes diák és felnőtt segíti. A szervezet Szent Pál ifjúsági és önkéntes központja a 2019-es év legaktívabb önkéntes fiataljait díjazta az önkéntesség világnapja alkalmából december 11-én, szerdán, a szatmári Caritas központi székhelyén megtartott ünnepségen.

Az egybegyűlteket dr. Román János Caritas-vezérigazgató köszöntötte. Beszédében arra kérte a diákokat, bármilyen nehézségbe ütköznének is, soha ne adják fel az álmaikat. Hangsúlyozta, ha megmaradnak a realitás talaján – és ebben az önkéntes munka nagy mértékben segít, hiszen lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok közvetlenül megismerjék a társadalmi valóságot –, akkor álmaikat sikeresen meg tudják majd valósítani. Az igazgató megköszönte az idei évben végzett tevékenységüket, kihangsúlyozva, hogy a Caritas a továbbiakban is számít rájuk abban, hogy a világot jobb hellyé tegyék.

A Szent Pál központ munkatársai, Sălăjan-Kinczel Brigitta pszichológus és Magyar Noémi pedagógus elismerő oklevelet és egy-egy ajándékcsomagot adtak át azoknak az önkénteseknek, akik a szervezet munkáját az idei évben a legaktívabban segítették. A fiatalok által nyújtott segítség igen sokrétű volt: bekapcsolódtak a Caritas-események megszervezésébe és lebonyolításába, támogatták a szervezet által működtetett szociális intézményekben dolgozó szakemberek munkáját, megszépítve a Caritas-központokba járó gyermekek és idősek mindennapjait.

A díjazottak között volt olyan diák is, aki több éve, rendszeresen végez önkéntes munkát az intézmény keretében, de olyan is, aki a 2019/2020-as tanév kezdetén csatlakozott a csapathoz. Tíz szatmárnémeti líceum tanulói részesültek elismerésben: a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a Református Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, az Aurel Popp Művészeti Líceum, a Gheorghe Dragoş Gazdasági Iskolaközpont, az I. C. Brătianu Műszaki Líceum, a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum, az Elisa Zamfirescu Líceum, az Emil Palade Élelmiszeripari Líceum, valamint a Nicolae Steinhardt Ortodox Líceum diákjai.

A rendezvény ünnepváró foglalkozással folytatódott, amelynek keretében mindenki próbára tehette egyéni kreativitását.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet mindig is feladatának tartotta a közösség formálását, erősítését, mivel csak egy felelős, tudatos közösség képes egy közös, jobb jövő megteremtésére. A Caritas fiatal önkéntesei is igazi önzetlen, elkötelezett közösséget alkotnak és készek segíteni, amikor és ahol szükség van rájuk.

Palincas Erika

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here