Kassa védőszentje lett Árpád-házi Szent Erzsébet

0
1235
• Fotók: Kassai főegyházmegye

November 17-én ünnepélyesen is kihirdették Kassán, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet a város védőszentje lett.

Ezen a napon ünnepelték a kassai Szent Erzsébet-székesegyház búcsúját is. A szentmisén Bernard Bober érsekkel koncelebrált Alojz Tkáč nyugalmazott érsek, Marek Forgáč segédpüspök, Milan Chautur kassai görögkatolikus megyéspüspök, valamint a város plébániáinak lelkipásztorai. Az eseményen részt vett Rastislav Trnka, a kassai megyei önkormányzat elnöke; Rudolf Schuster egykori köztársasági elnök, Kassa volt főpolgármestere; valamint az önkormányzatok képviselői és számos más közéleti személyiség.

Bernard Bober érsek homíliájában hangsúlyozta, nagy öröm számára, hogy a város elöljárói meglátták Szent Erzsébet példáját, és éppen ebben az évben, amikor Kassa az európai önkéntesség városa, volt bátorságuk egy hívő és szent asszonyra, az ő erényeire és kegyes szolgálatára irányítani a figyelmet.

A kassai érsek példaértékűnek nevezte, hogy Jaroslav Poláček, a város főpolgármestere és Kassa önkormányzata kezdeményezte, hogy Szent Erzsébetet, aki már régóta nagy tiszteletnek örvend ezen a tájon is, most hivatalosan is az egész város védőszentjévé nyilvánítsák. Kérésüket a Vatikánban is támogatták, majd a Szentek Ügyeinek Kongregációja leiratával megerősítést is kaptak. Így Kassa nemcsak a tolerancia és a kultúrák, de a karitász és az önkéntesség városa is, melynek mától fogva immár hivatalosan is égi patrónusa Árpád-házi Szent Erzsébet.

A búcsúi szentmise végén Bernard Bober érsek felolvasta a Szentek Ügyeinek Kongregációja dokumentumát, majd átadta azt a város főpolgármesterének, Jaroslav Poláčeknek.

Forrás: Magyar Kurír