Farkas Balázs: Pünkösdkor önök, most hadd legyünk mi a házigazdák!

0
5543
• Fotók: Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus facebook oldala

Kiemelkedő helyszíne lesz a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak a Puskás Aréna, amelyet pénteken nyitottak meg a Magyarország–Uruguay mérkőzéssel. A meccs előtti avató ünnepségen a munkálatokban résztvevő Bálint Béla alsósófalvi vezér ács sajátos humorral mondta, „nagy bajban lettek volna Pesten a székelyek nélkül”. A stadion kész, és jövőre, szeptember 13-án a NEK nyitó szentmiséjének – ezen belül pedig több ezer elsőáldozó életre szóló élményének – ad helyet ez a hatalmas létesítmény.

Vajon akkor is ott lesznek a székelyek? Na és a partiumiak? Magyarok, románok, szlovákok, németek, Fülöp-szigetekiek, kanadaiak? Mindazok, akik az Eucharisztiában jelenlévő Jézus Krisztust akarják együtt ünnepelni és a világ minden tájáról érkezve jelenlétükkel tanúságot tenni hitükről… Hogyan juthatunk majd el zarándokcsoportunkkal Budapestre, hol lesz a szállásunk, milyen programokban vehetünk részt és azokra hogyan jelentkezzünk, ezekről a gyakorlati részletekről Farkas Balázst a NEK iroda- és gazdasági vezetőjét kérdeztük erdélyi körútja alkalmával.

Mikortól lehet bejelentkezni az eucharisztikus kongresszusra?

A regisztrációs felületünk szeptember 13-án megnyílt. Regisztrálni lehet az egyes ingyenes eseményekre, szentmisékre, és magára az ötnapos, a Hungexpo területén megvalósuló kongresszusra, vagyis inkább úgy mondanám, lelkigyakorlatra. Ezen a kongresszusi programon tanúságtételek, szentmisék, előadások, fakultációk lesznek. Javasolt minél előbb jelentkezni, sőt kedvező is. Magyarul, ha valaki március 31-ig regisztrál, ezt igen kedvező áron – 5 napra 7200 forintért – teheti meg. Ebben benne van a zarándok csomag ebéd 5 napra és a BKV bérlet egész hétre. Arra hívunk mindenkit, próbáljanak meg csoportokba – akár plébániai, közösségi, iskolai csoportokba – szerveződve regisztrálni és eljönni.

Milyen programokat ajánl külön a fiatalok és az idősebbek figyelmébe?

A Kongresszus egy igen hosszú, nyolc napos rendezvény, így nem biztos, hogy elejétől a végéig, mindenki mindenen részt tud venni. Ezért is ajánljuk, hogy válassza ki mindenki azt a programrészt, ami a leginkább megmozgatja. Akik például az elsőáldozásra jönnének – mert elsőáldozó korú gyermekük, unokájuk van –, jöjjenek a plébániákon keresztül, szombattól hétfőig-keddig. Az elsőáldozási szentmisén kívül egy-két napot részt vesznek a lelkigyakorlatos programokon is, esténként pedig kulturális, egyházi programokon. Éppen azon a héten lesz az Ars Sacra fesztivál Budapesten, kibővített kulturális, művészeti, egyházi programokkal.

Azok számára, akik kevésbé bírják a fizikai megterhelést – hosszabb miséket végig állni vagy végig gyalogolni az eucharisztikus körmenetet – azoknak ott van a lelkigyakorlatos öt nap a Hungexpon. A hétvége főleg a fiataloké – a szentségimádás és a Forráspont –, illetve azoké, akik végig tudják adott esetben állni a szentmiséket, ahol tanúságot lehet tenni a magyarságunkról és a katolikus hitünkről, egész egyszerűen a jelenlétünkkel, azzal hogy ott vagyunk az eucharisztikus körmeneten, ahol remélhetőleg több százezren fogunk együtt vonulni a Kossuth tértől a Hősök teréig. Ezen a szentmisén lesz az országos ministráns találkozó is.

A különleges fóliával borított mozdony, a NEK „hírnöke”

Tervezik, hogy különvonatokat szerveznek a zarándokok számára. Ez azt is jelenti, hogy ingyenes lesz az utazás?

Akik január végéig jelentkeznek a regisztrációs felületen, illetve az egyházmegyei szervezőkön keresztül, azok számára ingyenes lesz az utazás.

A határon túlról azon csoportok számára, akik igényüket jelzik a regisztrációs felületen, hogy a menetrend szerinti vonatokat igénybe véve, hány fővel kívánnak eljönni a kongresszusra megjelölve, hogy melyik napon érkeznek és indulnak vissza, ezen csoportok részére a szervező titkárság korlátozott számban helyet fog foglalni a decemberben érvénybe lépő menetrendi viszonylatokban.

Kérjük, hogy a csoportvezetők minél hamarabb regisztráljanak, így biztosítva az eljutás lehetőségét, amelynek költségét a titkárság fogja fizetni. A csoportos zarándokok számára ingyenes lesz ez által az utazás. A menetrendi vonatok Brassóból, Szatmárról, Déváról, Temesvárról érkezve több városban is megállnak és össze tudják gyűjteni a zarándokokat.

A szállást mindenki, minden csoport maga oldja meg?

Ha nincsen olyan ismerős, vagy testvérplébánia, ahol ezt meg lehet oldani, akkor vannak egyrészt a fizetős szállások, amelyeket már most le lehet foglalni a regisztrációs rendszeren keresztül. Ugyanakkor folyamatosan kérjük a budapesti családoktól, plébániáktól, közösségektől, iskoláktól azokat a szállás lehetőséget, ahol ingyen el tudjuk helyezni az idősebbeket, a családokat. A fiatalabbakat inkább tornatermekben szállásolnánk el, illetve olyan nagyobb helyeken, ahol egyszerűen elég egy izolír, hálózsák és fürdőszoba.

Mi ezeket a szállásokat próbáljuk szervezni, de nagyon buzdítjuk a testvér-plébániás és testvér-iskolás kapcsolatokat, az iskolavezetőket, hogy vegyék fel a már meglévő ismeretségeken keresztül a kapcsolatot egymással. Akár egy szép osztálykirándulást is meg lehet szervezni erre az alkalomra.

Osztálykirándulás a kongresszusra?

Az iskolaigazgatók akár már most tervezhetik úgy a jövő évi osztálykirándulásokat, illetve a katolikus iskolák a lelkigyakorlatokat, lelki napokat, hogy ezt vonják össze az eucharisztikus kongresszus programjaival. Budapestre feljönni önmagában kirándulás, 3-4 napon át részt venni a rendezvényeken pedig igazi lelkigyakorlat. Azt gondolom, a 2020/21-es tanévben a lelkigyakorlatot és az osztálykirándulást egybe lehet gyúrni egy magyarországi látogatással. És nem csak a kongresszuson való részvétellel, hanem bármi más kiegészítő programmal, és ez maradandó élményt ad a gyerekeknek.

Rendkívüli programpont lesz az elsőáldozás…

Minden egyes eucharisztikus kongresszuson van elsőáldozás, ’38-ban is volt Budapesten. A Magyar Televízió segítségével most készítünk egy olyan riport-sorozatot, amelyben a ’38-as résztvevőkkel beszélgetünk. Nyilvánvalóan az elsőáldozás mindig egy meghitt, fontos szakrális esemény. Egyik főpapunk mondta azt, hogy a meghittség az nem a család és a templom miatt van, a meghittség a személy és az Úr Jézus Krisztus között van. És ez meglesz a Puskás stadionban is, tehát a sokaság nem veszi el az elsőáldozás ünnepi hangulatát, sőt! Rendkívüli alkalom ez, több mint 65 ezer ember előtt, hiszen több ezer társával együtt lehet elsőáldozó valaki. A nyitó szentmisén, a Puskás stadionban lesz az elsőáldozás, amire már több mint 3000-en jelentkeztek. Egy nagy gyerek-énekkar fog szolgálni ezen a szentmisén, külön szektorok lesznek kialakítva az elsőáldozó gyerekeknek. Nem mindenki mondhatja majd 30-40-50 év múlva, hogy ő az eucharisztikus kongresszuson volt elsőáldozó…

Ugyanakkor, otthon a plébánián is tovább lehet ünnepelni ezt a nagy eseményt, magát az elsőáldozást. Mi arra buzdítják az atyákat, hogy amikor haza mennek ezek a fiatalok, a fehér ruhájukkal, amit ott kapnak a kongresszuson, csináljanak otthon is ünnepséget, ahol aztán lesz kakaó, meg kalács, ahogy az lenni szokott. Egyszeri élmény, és ezt mi most megadhatjuk a gyerekeinknek.

Ha van a családban egy elsőáldozó korú gyermek, mi a teendő ahhoz, hogy ő Budapesten, az eucharisztikus kongresszuson lehessen elsőáldozó? Ez akkor is lehetséges, ha a saját plébániájáról csak egyedül lenne?

Elsősorban meg kell keresni a helyi plébánost, hiszen ő fogja bevezetni az egyházi anyakönyvbe, hogy a gyermeke volt elsőáldozó, illetve fel is kell készíteni erre a nagy eseményre. Van, ahol többen lesznek elsőáldozók, de ha egyedül is van az a gyerek, aki a kongresszuson szeretne első szentáldozásához járulni, az sem gond. Miután a plébánossal megbeszélték, van a regisztrációs honlapon egy elsőáldozási regisztrációs felület, ezen kell jelentkezni Iec2020. Számunkra könnyebbség, ha jóval előre tudjuk, hány fehér ruhát kell rendelni, mekkora szektorokat kell lefoglalni. Folyamatosan lehet jelentkezni, egészen a jövő év tavaszáig.

Forráspont…

Önnek személyesen mit adott ez a körút, milyen volt a „fogadtatás”?

Kisebb-nagyobb megszakításokkal több mint tíz éve dolgozom papok közt, a nagybátyám is pap volt, tehát szeretek a közelükben lenni. Én azt láttam, hogy itt talán még nagyobb a lelkesedés, mint Magyarországon belül, lehet, ez abból is adódott, hogy ahol mi jártunk – Kézdivásárhely, Brassó, Csíkszereda, Székelyudvarhely főesperesi kerületeiben – ott egy falunak van egy papja, talán nem annyira leterheltek a plébánosok, mint Magyarországon. Azt látjuk, hogy ők közelebbi kapcsolatban vannak a hívekkel, és szinte mindenki azt mondta, bátorítani fogja a híveket, és hogy ha egészsége engedi, akkor el fognak jönni a kongresszus valamelyik részére.

Nemrég a Romániai Püspöki Konferencia ülésén vettünk részt Mohos Gábor püspök atya vezetésével, és beszámoltunk a jelenlévő püspököknek a NEK előkészületeiről. Azt láttuk, hogy bizony a görög katolikus püspökök is tudtak a kongresszusról, ahol lesz egy nagy keleti rítusú szentmise szerdán és lesznek görög katolikus programok is. Abszolút tudtak róla és jelezték a részvételüket, a híveikkel együtt fognak jönni, mert az Eucharisztia összeköt bennünket. Robu érsek úr már több hónapja felajánlotta egy bukaresti, román énekkarnak a jelenlétét. Biztos, hogy valamelyik szentmisén románul ők is fognak majd énekelni, és az is biztos, hogy a Szent István-bazilika előtt elhelyezett színpadon lesz egy külön koncertje ennek az énekkarnak. Boldog Vladimir Ghika-nak is lesz egy emlékkiállítás Budapesten, amit nem mi szervezünk, de mi is fogjuk ezt propagálni. A Missziós keresztben is benne van a Ghika ereklye.

Mindenhonnan meghívunk mindenkit, nyilván a magyar ajkúak különlegesebben vannak a szívünkben, de tényleg mindenkit szeretettel látunk. Egészen röviden úgy fogalmazzuk meg a meghívásunkat, hogy míg pünkösdkor mi szoktunk eljönni és élvezni az itteniek vendégszeretetét, most gyertek, jöjjenek, és hadd legyünk mi a házigazdák!

Bíboros atya mindenkit üdvözöl és mindenkit nagy szeretettel vár magyar, román, német, szlovák, bolgár, cseh ajkút, mindenkit, mert ez ennek az egész térségnek az ünnepe. Igazából az Eucharisztia nem elválaszt, hanem összeköt.

https://youtu.be/SfhabxflDFA