Családos találkozót tartottak Máriaradnán

0
1527
Fotók: Gerhardus.ro

Szombaton, november 16-án, Máriaradnán tartották a temesvári egyházmegyei családos találkozót, amelyen magyar, román, német és bolgár családok hallgathatták dr. Csókay András idegsebész tanúságtételét arról, hogy a hit és a tudomány nem áll ellentétben egymással, hanem kiegészítik egymást.

Ismert, hogy dr. Csókay András és munkatársai nagyon nehéz műtétet hajtottak végre, amely során a fejüknél összenőtt bangladeshi sziámi ikreket választották szét. Erre a műtétre készülve nyilvánosan is felkérte az embereket a sebész, hogy aki tud, az imádkozzon annak sikeréért, hiszen nagy szükség lesz rá. Beszámolt a családos találkozón, hogy a műtét kezdetétől számított 23 óra múlva elfáradt, és ekkor érezte, hogy azt az erőt, amivel folytatni tudta az operációt, az imának köszönheti. Köszönetet mondott mindenkinek, aki imádkozott a műtét sikeréért, mert Isten közbenjárása nélkül hiába való lett volna az a sok háttérmunka, a gyakorlás – számolt be az alkalomról a temesvári egyházmegye sajtóirodája.

Csókay András nagysága nem csak abból áll, hogy világhírű műtéteket hajt végre, hanem abból is, hogy felvállalja életének bukásait, Istentől való eltávolodását, házasságtörését, majd megtérését mindazért, hogy tanuljunk belőle. Megrendítő volt számunkra amikor elmesélte, hogyan veszítette el gyermekét, amikor a tizedik születésnapját készültek ünnepelni a keresztszülőkkel. Mivel az újraélesztés nem sikerült, nagy lelki erőről téve tanúságot, megköszönte ezt a tíz évet, amit együtt tölthettek, és elkezdték imádkozni a rózsafüzért. Sok apuka és anyuka szemében könny jelent meg, mert átéreztük szülői fájdalmát. Bár nehezen tudott túllépni ezen a tragédián, de hűséges maradt a jó Istenhez, és kitartása mellett még jobban elmélyítette hitét. A sportoló példájával arra buzdított minket, hogy szüntelenül imádkozzunk. Lehet első számú világbajnok egy sportoló, ha nem edz a következő versenyre akkor valószínűleg elveszíti azt. Így van ez az imával is, ha nem tartjuk Istennel a kapcsolatot, akkor könnyen elbukhatunk az első próbatételnél.

„Ahhoz, hogy egy házasság erős legyen, párkapcsolatunkba vigyük bele a harmadik személyt is, aki nem más, mint a jó Isten.  Ha házastársunkban meg tudjuk látni a jó Istent, akkor a házastársunk megunhatatlan lesz, és egy életen keresztül szeretni fogjuk egymást” – fogalmazott Csókay. Egy másik tanácsa a házastársak számára, hogy együtt olvassák a Szentírást és beszélgessenek el az olvasottakról, hiszen ezek a beszélgetések közelebb visznek az Úrhoz és megerősítik a kapcsolatukat.

A tanúságtétel után a családos találkozó szentmisével folytatódott, amelyet Pál József Csaba megyés püspök celebrált, és szentbeszédében arra kérte a házaspárokat, hogy bátran dicsérjék meg egymást, merjék elmondani egymásnak a jó dolgokat is, ne csak a rosszat, a hibákat hangsúlyozzuk ki.
A találkozó ebéddel folytatódott, majd a pároknak lehetőségük volt kettesben megbeszélni, mi ragadta meg őket a különleges alkalmon. Végül a templomban, szentségimádás keretében hálát adtunk a jó Istennek családjainkért és ezért a családos találkozóért.

Baum család