Áll a bál az észak-írországi abortusztilalom feloldása miatt

2
2211
Áldás vagy teher? Fotó: unsplash.com.

Elszabadultak az indulatok a közösségi médiában azt követően, hogy eltörölték az abortusztilalmat Észak-Írországban. A sajátos észak-írországi belpolitikai helyzet következtében a brit parlament júliusban elfogadott határozata értelmében – amely hétfő éjfélig adott határidőt a csaknem három éve nem működő észak-írországi parlamentnek arra, hogy ismét összeüljön – többé nem számít bűncselekménynek az abortusz Észak-Írországban és az azonos neműek házassága elől is elhárulnak a jogi akadályok. Bár az északír katolikus püspökök tragikus napként tekintenek a történtekre, a katolikus gyökerű Sinn Féin pártnak jelentős szerepe van az új szabályozás létrejöttében.

A magyarok többsége onnan értesült az észak-írországi abortusztörvény módosulásáról, hogy főként keresztények hullámszerűen sötétítették el közösségi médiás profilképeiket #DarkestDay (legsötétebb nap) felirattal. Több helyen magyarázat is társult mellé, ami szerint „az Egyesült Királyság kiszabta Európa legextrémebb abortusztörvényét Észak-Írországra”, ahol ezután „bemondásra” végeznek majd abortuszokat akár 28 hetes korig, így a nyúlszájjal, Down-szindrómával vagy egyéb rendellenességgel születő gyermekeket abortálni lehet, de nemük miatt vagy akár az ikerterhességek esetén is válogathatnak majd a szülők a gyerekeik közül, hogy melyik éljen és melyik haljon meg. A terjedő bejegyzések számtalan pontatlanságot és extremitást tartalmaznak, és az indulatok felszításán túl nem vezet semmiféle eredményre a karosszék-aktivizmus, miközben a képernyők fényáradatában megnyugszanak a lelkek, hogy követték az erkölcsi és isteni törvényt.

Dekriminalizálták az abortuszt.

Védjük az életet. De kiét?

1861-ben hozták azt a törvényt, amelynek értelmében Észak-Írországban terhességmegszakítás miatt vádat emelhettek az anyák és az egészségügyi személyzet vagy az abortuszban bármilyen módon közreműködők ellen egyaránt. Akár életfogytiglani börtönbüntetés is járhatott az abortuszért. A most elfogadott határozat a 19. századi törvény 58. és 59. cikkelyét törölte el. 1945-ben egészült ki a törvény azzal a kivétellel, hogy amennyiben az anya élete veszélyben forgott vagy fennállt a testi és mentális egészsége tartós és súlyos károsodásának a veszélye, akkor lehetséges volt a terhességmegszakítás. Nemi erőszak, vérfertőzés vagy halálos magzati rendellenesség esetében – amikor az orvosok úgy ítélik, hogy a baba meghalhat a születés előtt, közben vagy röviddel utána – sem volt lehetőség a törvényes abortuszra.

Abortuszhajó és drónnal szállított terhességmegszakító gyógyszerek

Ez azonban nem jelenti azt, hogy korábban nem voltak északír nők, akik az abortuszra kényszerültek volna, csak más megoldásokhoz folyamodtak. Egyesek a partok melletti, nemzetközi vizeken ringatózó abortuszhajók szolgáltatásait vették igénybe, másoknak drónokkal szállítottak aktivisták terhességmegszakító gyógyszereket. 2018-ban kormánystatisztikák szerint 1053 nő utazott Angliába és Waleszbe abortusz végrehajtás miatt. Egyes becslések szerint évente mintegy 45 északír nőnél diagnosztizáltak végzetes magzati rendellenességet a helyi kórházakban, ám később máshová kellett menniük abortuszra, attól tartva, hogy büntetőeljárás alá vonják őket.

Drón szállította a terhességmegszakító gyógyszereket. Fotó: nbcnews.com.

Az észak-írországi abortusztörvény megváltoztatását célzó helyi mozgalom újult lendületet kapott, amikor az Ír Köztársaságban tavaly májusban tartott népszavazáson az ír választók kétharmada a terhességmegszakítást szinte minden esetben tiltó, 35 évvel korábbi alkotmánymódosítás visszavonására voksolt.

Politikai visszásságok

Az északír politikának hatalmas mulasztása van abban, hogy a kérdést nem saját politikusaik döntötték el, hanem a londoni parlament határozata volt a perdöntő. Hogy lehetséges ez? Észak-Írországban sajátos politikai berendezkedés van, a britek ugyanis a britpárti Demokratikus Unionista Párt (DUP) és az írekhez húzó Sinn Féin között mindenkori közös kormányt jelöltek ki. A felekezeti hatalommegosztáson alapuló észak-írországi önkormányzatiság 2017 januárjában omlott össze, miután az addig koalícióban kormányzó két legnagyobb erő, a katolikus Sinn Féin és a protestáns DUP között több politikai és jogi kérdésben áthidalhatatlannak bizonyult ellentétek merültek fel.

A Sinn Féin és a DUP közös „gyermeke” a kudarc, hogy nem sikerült megegyezniük.

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt. Eddig az Egyesült Királyságon belül különböző törvények szabályozták az abortuszt, az északír törvény eltért az angol, skót, illetve walesi területeken érvényes szabályozástól, ahol a terhesség 24. hetéig végeznek terhességmegszakítást, amihez két orvos jóváhagyása szükséges. Az 1967-es abortusztörvény a 28. hétig engedélyezte a megszakítást, ezt 1990-ben vitték le 24 hétre, később csak kivételes veszélyeztetettség esetében lehetséges. A londoni parlament a jogharmonizáció érdekében döntött úgy júliusban, hogy az északír tartományban is ugyanezek az elvek érvényesüljenek.

A brit parlament tehát júliusban arról szavazott, hogy egy törvényjavaslattal meghosszabbítsák az észak-írországi intézmények működését október 21-ig, eddig kellett volna az íreknek dűlőre jutniuk. Ugyanakkor viszont munkáspárti brit képviselők javaslatára felterjesztették és el is fogadták a javaslatot, hogy amennyiben nem alakul új kormány Észak-Írországban a megadott határidőn belül, akkor szűnjön meg ott is az abortusztilalom és a Nagy-Britanniában elfogadott melegházasság ott is lépjen érvénybe. Voltak próbálkozások az észak-ír pártok részéről, hogy elkerüljék ezt. Az egyébként britpárti DUP ellenezte a londoni ítéletet és kitartott a régi abortusztörvény mellett, és hétfőn még próbálta volna rendezni a helyzetet, azonban a katolikus gyökerű Sinn Féin – amelyik a két törvény megváltoztatása mellett volt – képviselői nem vettek részt az üléseken és végül a Stormont-közgyűlés kudarcot vallott.

Átmeneti időszak

Jövő év március 31-ig átmeneti időszak vette kezdetét Észak-Írországban, amíg kidolgozzák az új rendelkezések gyakorlati megvalósulásának részleteit. Az abortusz abban az esetben hajtható végre a magzat 28 hetes koráig, ha a magzat „halálos vagy súlyos rendellenességgel” rendelkezik. Az eseteteket egyedileg kezelik a hatóságok, és konzulenst rendelnek ki, aki gondoskodik az érintett nő mentális és fizikai jólétéről. A tervek szerint 2020 áprilisától kezdve két kórházban végeznek majd abortuszokat Észak-Írországban. Addig az abortusz mellett döntő nőknek továbbra is az Egyesült Királyság más részeibe kell utazniuk a beavatkozás elvégzése érdekében. Az új szabályok hatályba lépését követően a várakozások szerint évente 1060 abortuszt fognak végrehajtani az országrészben. Az egészségügyi dolgozók számára már mostantól engedélyezett, hogy segítséget nyújtsanak az érintett nőknek és tanácsokkal lássák el őket.

2 HOZZÁSZÓLÁSOK