Azért jöttünk, hogy lélegzetet vegyünk, daloljunk és énekeljünk

XI. alkalommal szervezték meg a templomi énekkarok találkozóját

0
2868
A székelyudvarhelyi Musica Sacra Kamarakórus fogadta az énekkarokat. Fotók: Zólya Attila.

„A levegő tele van muzsikával… mindössze annyit kell tenned, hogy jó mélyeket lélegzel” – fogalmaz Edward Elgar szavaival a tizenegyedik alkalommal megszervezett kórustalálkozó mottója. A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban tartott templomi énekkarok találkozója október 19-én, szombaton délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődött, amelyet a meghívott kórusok bemutatkozó műsora követett.

A Musica Sacra Kamarakórus vendégei a Csíkszentléleki Plébánia Kórusa és Gyermek Schólája, a Gyergyócsomafalvi Plébánia Kórusa, a székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György plébánia Psallite Vegyeskara, valamint a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet Énekkara voltak.

A szentmise főcelebránsa és szónoka, Mátyás Károly főesperes-plébános szeretettel köszöntötte a résztvevő kórusokat, a jelenlévő híveket és vendégeket. Köszönetet mondott Ambrus László kántor úrnak, amiért fáradságot nem ismerve, a kórus tagokkal együtt megszervezte a kórustalálkozót. A Történelmi Vitézi Rend erdélyi állományának rendtagjai a szentmisét követően a plébánia melletti parkban a szent korona másolatának szoboravatási ünnepségén vettek részt. Az ünnepségen jelen volt a gyulafehérvári papnevelő intézet lelkivezetője, Kiss Endre tanár úr, a gyergyócsomafalvi és az esztelneki plébános, valamint a papi otthonból jelenlevő atyák, Tubák László, Hajdú Vilmos és Egyed Gábor.

A főesperes felidézve a találkozó mottóját, elmondta: „megértette velem, hogy az a célja a mai jöveteleteknek, hogy ráébresszetek bennünket erre a nagy szükségletre. Ezért jöttetek, ezért jöttünk össze ebbe a templomba, hogy lélegzetet vegyünk, hogy daloljunk és énekeljünk. Már nagyon sokszor megtapasztaltuk azt, hogy amikor megfáradunk a munka súlya alatt, elcsüggedünk a kilátástalanságban és elakadunk a megpróbáltatások viharában, akkor jó, ha megszusszanunk, ha dalolunk, hogyha együtt énekelünk.”

„Miért énekelünk? – kérdezte a szónok, majd meg is válaszolta: – Isten dicsőségére! A jezsuita rend jelmondata: Mindent Isten nagyobb dicsőségére. Szeretett jó dalostestvéreim, szeretném, ha az idei kórustalálkozó az általatok választott mottó mellett ezzel a jelmondattal is indulna és közösen énekelnénk, kiáltanánk együtt: Mindent Isten dicsőségére.”

A főesperes felidézte Xavéri Szent Ferenc, India megtérítőjének történetét, aki minden reggel a házak ablaka alatt csengettyűvel hívogatta a gyerekeket: „gyertek, gyertek, gyermekeim, mert elvezetlek titeket Jézushoz.” A szónok így bíztatta a kórustagokat: „Ma ti veszitek át ezt a szép hivatást a mi szentünktől, amikor ebben a jezsuita templomban dalaitokat eléneklitek.”

Mátyás Károly főesperes szerint „énekeinkben benne rejlik hegyeink szépsége, folyóink csobogása, illatozó virágai, ragyogása. A mi dalainkban találkozhatunk a szülői szeretet csodáival, hiszen ők azok, akik megtanítottak énekelni. Dalainkban ott találjuk Isten nagyságát, magasztalását, nemzetünk szabadságvágyát, nagyjaink lángoló biztatását és bátorítását. A dalainkban benne rejlik szülőföldünk szeretete, megbecsülése.”

A fellépés végén közösön elénekelték a Szűzanya tiszteletére az Egészen szép vagy, Mária kezdetű éneket a Csíkszentléleki Plébánia Gyermek Schóla vezetésével. Ezt követte az emléklapok kiosztása. A zárószavak, valamint a himnuszok eléneklése után a kórusok agapén vettek részt a Márton Áron Ifjúsági Házban.

Székelyudvarhely-Szombatfalva Szent György Egyházközség Psallite Vegyeskara

Kodály Zoltán: Naphimnusz • Marco Frisina: Totus tuus • Brendan Graham: You raise me up. Vezényel: Simó Zsuzsa • Szólót énekel: András Ildikó • Hangszeren közreműködik: Sorbán Attila.

Csíkszentléleki Plébánia Kórusa és Gyermek Scholája

Uram, igazságodról emlékezem – évközi 22. vasárnap communiója • Sanctus- Missa 1. (Lux el Origo) in tempore Paschali • Marco Frisina: Anima Christi • Irgalmas Istenünk jóságát – Misericodias domini (Taizé közösség éneke). Vezényel: Gergely Tibor.

Gyulafehérvári Papnevelő Intézet Énekkara

Missa in dominicis adventus et quadragesimae • Claudio Casciolini: Panis angelicus. Vezényel: Schneider Arnold.

Gyergyócsomafalvi Plébánia Kórusa

Marco Frisina: Anima Christi • André Gouzes: Himnusz • Werner Alajos: O salutaris hostia • Eszterházy Pál: Veni Creator Spiritus. Vezényel: Ambrus Tibor; Szólót énekel: Csata Ágnes; Hangszeren közreműködik: Szilágyi Gellért.

Székelyudvarhely, Szent Miklós plébánia Musica Sacra Kamarakórus

Kersch Ferenc: Requiem – introitus • Edward Elgar: Ave verum • Veni, Sancte Spiritus (Codex Sanblasianus, 14. sz). Vezényel: Ambrus László; Hangszeren közreműködik: Lászlóffy Árpád Ádám.