Szentmisével nyitották meg az új egyetemi tanévet

0
1529
Fotók: Gerhardus.ro

Lelkes katolikus egyetemisták gyűltek össze október 15-én, kedden 20 órakor a temesvár-belvárosi Szent Katalin-templomban, ahol Pál József Csaba temesvári megyés püspök mutatott be tanévnyitó szentmisét. A főpásztor arra kérte az egyetmistákat, engedjék, hogy ebben az évben Jézus átformálja őket.

A szentmisén Dirschl Johann általános helynök, Laus Nikola püspöki irodaigazgató, Bakó László püspöki titkár, az Egyházmegyei Ifjúsági Pasztorációért felelős lelkipásztorok, Szabó Tibor, ifjúsági lelkész, Dumitru Dániel oravicabányai plébános, Irimiciuc Alin boksánbányai plébános, valamint a temesvári plébániák lelkipásztorai koncelebráltak. Az Ifjúsági Pasztorációs Iroda képviseletében jelen volt Erika-Mária schönstatti nővér. A szentmisén részt vettek a TEKMEK, vagyis a Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közösségének és a JUBILATE, a román anyanyelvű egyetemisták csoportjának tagjai – számol be az alkalomról a temesvári egyházmegye sajtóirodája.

A két csoport jól ismeri egymást, az elmúlt évben többször is dolgoztak együtt. Ezúttal is közösen szervezték meg a szentmisét, az egyetemes könyörgéseket ők fogalmazták meg, kérve Isten segítségét életükre, munkájukra. A szentmise zenei részében a Juventus Salvator ifjúsági kórus és a TEKMEK tagjai szolgáltak.

Szentbeszédében a főpásztor kiemelte (Lk 11,37- 41): Jézus nem vonakodik attól, hogy odamenjen a farizeushoz. Azért jön, hogy megmentse őt. De a farizeus bírálja Jézust, mivel nincs béke a lelkében, ami a környezetére is kihat. A farizeus csak a külsőségekkel foglalkozik, míg Jézus az ilyen magatartást elítéli.

„Ez ránk is vonatkozhat, mivel sokszor mi is inkább a külsővel foglalkozunk. A belsőt kellene átalakítanunk szeretetté. Többen közületek, de még mi, idősebbek is azt akarjuk, hogy csak a jó oldalunkat mutassuk, csak abból az adott szögből fényképezzenek. Mi is inkább a külsőt érvényesítjük” – fogalmazott a püspök, aki sürgette a fiatalokat, hogy teremcsenek rendet a lelkükben, mert minden ott kezdődik, és ez egész életen meglátszik. Mert „a szív mélységéből beszél a száj”. A megyés püspök továbbá felhívta a fiatalok figyelmét arra is, hogy fontos, mit mondanak, hogyan viselkednek, mert a cél az, hogy másokat is Jézushoz vezessenek. A homília végén Pál József Csaba megyéspüspök arra kérte az egyetmistákat, engedjék, hogy ebben az évben Jézus átformálja őket.

A liturgia végén a jelenlevők megáldott rózsafüzért kaptak a püspöktől.
Ezt követően a jelenlévők találkozón vettek részt az Egyházmegyei Ifjúsági Központban, ahol mindkét csoport bemutatkozott azoknak, akik még nem ismerték őket, valamint elsőéves társaiknak.

Váncsa Csaba