Új parancsnoka van a Vatikáni Csendőrségi Testületnek

0
1050
Balról az új parancsnok, Gianluca Gauzzi Broccoletti, jobbról pedig az elődje, Domenico Giani . Fotó: vaticannews.va

Ferenc pápa Gianluca Gauzzi Broccoletti mérnököt kinevezte Vatikán Városállam Biztonsági Szolgálata és Polgári Védelme Igazgatóságának igazgatójává, valamint a Csendőrségi Testület Parancsnokává. Az új igazgató idáig igazgatóhelyettesi és parancsnokhelyettesi tisztséget töltött be.

Gianluca Gauzzi Broccoletti 1974. június 3-án született a közép-olaszországi Gubbióban. Biztonságtechnikai és védelmi mérnöki szakon szerezte meg diplomáját a római „La Sapienza” tudományegyetemen. Nős, két gyermeke van. 1995-ben kezdte meg munkáját a Vatikáni Csendőrségi Testület alkalmazásában. 1999-től Vatikán Városállam hálózati technológiai és biztonsági infrastruktúra fejlesztésének és megtervezésének felelőse volt.

Bizalmi kapcsolat, hozzáértés és szakértelem

2010-ben helyezték át a Biztonsági Operatív Központba, fokozatos előléptetések után 2017-ben jutott el a vezetőségi szintre, majd 2018-ban igazgatóhelyettes és helyettes parancsnok lett.

Az évek során bizalmi kapcsolatot létesített a szentatya különleges Titkárságaival, a Kormányzóság legfelsőbb hatóságaival és az Államtitkársággal, ahol a bizalmi jellegű vizsgálatokhoz hozzáértésre és szakértelemre van szükség.

Pápákkal nemzetközi utakon

Dr. Broccoletti elkísérte a pápát számos apostoli útján Olaszországban és a világ különböző részein tett apostoli látogatásain. Koordinációs szolgálatot teljesített Szent II. János Pál és XVI. Benedek emeritus pápa nyaralásai idején és ellátta a Castel Gandolfo-i Különítmény parancsnokhelyettesi szolgálatát a Pápai Villában XVI. Benedek emeritus pápa nyári tartózkodása során. A 2005-ös és 2013-as konklávén tagja volt a technológiai biztonságért felelős szervnek. Számos tanfolyamot, szemináriumot végzett, részt vett különböző olasz és a nemzetközi rendőri erők tanulmányi gyakorlatain.

A volt parancsnok hétfőn mondott le

Október 12-én hétfőn Domenico Giani, Vatikán Városállam Csendőri Testületének parancsnoka benyújtotta lemondását, melyet Ferenc pápa elfogadott. A csendőrfőparancsnok annak ellenére mondott le, hogy az érintett ügyben semmiféle szabálytalan dolgot nem cselekedett, de lemondásával szeretne hozzájárulni a mihamarabbi tisztázáshoz. Ferenc pápa megbecsüléssel szólt a parancsnok munkájáról és a lemondás emberi gesztusáról. A lemondás a vatikáni csendőrfőparancsnok által aláírt benső használatra szánt dokumentum jogtalan közzétételének a következménye, melynek kivizsgálására Ferenc pápa vizsgálatot indított el.

Domenico Giani, Vatikán Városállam Csendőri Testületének parancsnoka „saját megbízatását a Szentatya kezébe helyezte, az Egyház és Péter utóda iránti szeretet és tisztelet szellemében” – áll a Szentszék Sajtótermének hivatalos közleményében. A parancsnok annak ellenére hozta meg ezt a döntést – szól a közlemény –, hogy „semmiféle személyes felelősség nem terheli az ügyben”. Lemondásával Giani parancsnok szeretné „biztosítani az ügyész összehangolt vizsgálatának előrehaladását”, minthogy idáig „még nem derült fény arra, ki a dokumentum jogtalan közzétevője”.

A szentszéki közlemény szerint „Ferenc pápa hosszasan tárgyalt Domenico Giani parancsnokkal és kifejezésre juttatta elismerését a gesztusa iránt, egyúttal elismeri benne a szabadság és az intézményi érzékenység kifejezését, mely tisztelet szerez a személynek és az elvégzett szolgálatnak a péteri küldetés és a Szentszék iránt”. A közleményben Ferenc pápa „kifejezésre juttatja megbecsülését a parancsok húszéves elvitathatatlan, hűséges és becsületes szolgálata iránt”. A „legjelesebb tanúságtételt nyújtotta a világ minden részén, továbbá a Szentatyának a természetesség és a biztonság légkörét tudta mindig megteremteni”. Ferenc pápa megköszöni Giani egykori csendőrparancsnoknak „a magas szintű szakmai illetékességét, melyet sokrétű feladataiban nyújtott, nemzetközi szinten is”.

Forrás: vaticanmedia.va    

MEGOSZTÁS