Verdi-opera Kolozsváron

0
3862
A lombardok nem a legismertebb, legtöbbet játszott Verdi opera. Fotók: Bodó Márta.

Giuseppe Verdi A lombardok (olaszul I Lombardi alla prima crociata) című négyfelvonásos operáját 1843. február 11-én mutatták be a milánói Teatro alla Scalában. Tommaso Grossi eposza nyomán született az opera szövegkönyve, amelyet Temistocle Solera írt.

A lombardok nem a legismertebb, legtöbbet játszott Verdi opera, Magyarországon először 1974. április 7-én mutatták be az Erkel Színházban. Jelenleg világszerte egyedül Kolozsváron játsszák, mondta el a szeptember 26-i bemutatót követően Némedi Csaba rendező.

A 11. században Milánóban, Antiochiában és Jeruzsálemben játszódó műnek sok vallásos vonatkozása van, bűn, bűnbánat a legfontosabb témái és egyik legszebb áriája Szűz Máriát megszólító ima, Salve Maria néven a női főszereplő, Giselda ajkán csendül fel az első felvonásban.

Giseldát Kolozsváron a nemzetközi hírnévnek örvendő, nemzetközi karriert befutott Elena Moșuc énekelte. Énekelt a világ legfontosabb színpadain, ez év áprilisában elnyerte az Oscar della Lirica díjat szoprán kategóriában. Az énekesnő először játszott a Magyar Operában Kolozsváron (a Román Operában már kétszer lépett fel), ez valójában a rendezővel, Némedi Csabával való két évtizedes barátságának köszönhető: tavaly ő ajánlotta fel neki Giselda szólamát. Elena Moșuc Iaşi-ban született, ott tanult, már egyetemi évei alatt jelentős díjakat nyert (például a müncheni ARD nemzetközi zeneverseny fődíját 1990-ben), ezeknek köszönhetően került nemzetközi színpadokra, Münchenben, Bécsben, Zürichben énekelt. A rendkívül szerény, közvetlen énekesnő ugyanakkor hatalmas tehetségét a magyar opera színpadán is megcsillogtatta.

Az opera teljes szereposztása nagyon jó teljesítményt nyújtott (szólóénekesek: Lupu Sorin, Kovács István, Barabás Zsuzsa, Gergely Arnold, Rétyi Zsombor, Mányoki László,  Pataki Adorján, Hary Judit), főszereplő volt a kórus, amely mind hangilag, mind játékban kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Hegedűszóló: Barabás Sándor, díszlet- és jelmeztervező: Gilles Gubelmann, a díszlettervező munkatársa: Venczel Attila, a jelmeztervező munkatársa: Ledenják Andrea, mozgásművész: Jakab Melinda, karigazgató: Kulcsár Szabolcs, a rendező munkatársa: Béres László, vezényelt Kulcsár Szabolcs.