Életünk szépségével és egyszerűségével szolgáljuk Istent

0
1996
Fotók: Gerhardus.ro

„Hogy is van az, hogy meg kell mutatni milyen jók vagyunk, hogy is van az, hogy brillírozni kell pont ma, Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepnapján, aki a kis utak teológiáját hirdette?”– ezzel a gondolattal kezdte ünnepi szentbeszédét október 1-jén az arad-ségai templombúcsún Bakó László temesvári püspöki titkár, az esti szentmise főcelebránsa.

A liturgiára a környékbeli paptestvérek és a hívek népes csoportja, a városból pedig több Kis Szent Teréz-tisztelő érkezett, hogy együtt ünnepeljen a helyi közösséggel, így az arad-ségai kis templom zsúfolásig megtelt. A liturgia kezdetén Király Árpád kanonok, marosi és vinagi esperes, helyi plébános üdvözölte a szónokot, a paptestvéreket, valamint a híveket. A templombúcsún az egész egyházközség ünnepelt, mivel Király Árpád plébános az egyetemes könyörgésre meghívta a gyermekeket, a fiatalokat, a családosokat, az időseket, továbbá imádkoztak azokért is, akiket betegség akadályozott meg abban, hogy jelen legyenek a szentmisén. A közösség egyetlen nagy családként ünnepelt – számol be az alkalomról a temesvári egyházmegye honlapján.

A püspöki titkár szentbeszédében kiemelte, hogy Lisieux-i Kis Szent Teréz tanításából három rózsát szedett le: a virágok különbözősége; kicsinység szépsége; a szeretet tökéletessége. Kis Szent Teréz életrajzában az embereket a virágos kerthez hasonlítja.

„A jó Isten szereti a változatosságot, a szépet, mert a szépben dinamizmus van. Ha Isten mindenkit egyformán szeretett volna, akkor mindenki csak rózsa lenne, mindenki egyhangú lenne” – fogalmazott Bakó László püspöki titkár. Kis Szent Teréz óriási felismerése az, hogy jó az, ha nem vagyunk egyformák, nem kell mindenki úgy gondolkodjon, mint mi. Mindannyian életünk szépségével és egyszerűségével tudjuk szolgálni Istent abban az élethelyzetben, amelyben vagyunk. Bakó László titkár a prédikációban arra buzdította a jelenlévőket, hogy Kis Szent Teréztől tanulják meg: először a saját életüket változtassák meg, és azután a világot. És mindezt tegyék szeretettel, úgy, ahogy a szent tette.

A szentmisét Almási László kántor, Mestesán Gábor kántorsegéd és a helyi kórus zenei szolgálata tette ünnepélyesebbé. A liturgiát követően a jelenlevő hívek a plébánia udvarán közös agapén vettek részt.

Váncsa Csaba