Búcsúzik Nagyváradtól Renáta nővér (FRISSÍTVE)

0
2756
Fotók: Micaci Cristian

Böcskei László megyés püspök a nagyváradi egyházmegye papjaival és szerzeteseivel közösen szentmisét mutatott be a püspöki kápolnában tegnap, szeptember 24-én, hálát adva a jó Istennek a nagyváradi közösségtől búcsúzó Mallersdorfi ferences nővér, Renáta hivatásáért, jelenlétéért, szolgálatáért.

A Szent Családról Nevezett Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek 1999 óta, 20 éve végzik intézményesített formában odaadó és gyümölcsöző  szolgálatukat Nagyvárad legszegényebbjei között, ezzel a szolgálattal pedig szorosan összenőtt Renáta (Renate Elisabeth Meier) nővér neve, aki 19 éven keresztül vezette a Kis Szent Teréz házat. A szegények iránti töretlen elkötelezettsége, derűs reménye és Krisztus-sürgette szeretete által egyházi és világi közösségek egyaránt tapasztalhatták Isten gyógyító jelenlétét, gondoskodását.

Több mint 80-an búcsúztak el a németországi anyaházba visszaköltöző Elisabeth M. Renate Meier mallersdorfi ferences nővértől. Elköszönni és megköszönni mentek a sok jót, amit mindegyikükért tett: magánszemélyek, oktatási intézmények vezetői, civilszervezetek elöljárói, politikai pártok képviselői, egyházi személyek.

A Püspöki Palota kápolnájában tartott délutáni misén Böcskei László püspök elmondta, sokszor azt gondoljuk, hogy ez Isten szeretete kijár nekünk és nem vesszük észre, hogy embereken keresztül érint meg minket, például Renáta nővér által is. A szentmise után az ünnepség a díszteremben folytatódott, ahol szó esett a hazatérő nővér életéről, tevékenységéről.

„Renáta nővér sokaknak megmutatta, hogy a sötétségen és homályon túl van meg fény. Legyen példa ő számunkra, vigyünk fényt a szegényeknek a sötét mindennapokba!” – fogalmazott a püspök. Szabó Ödön RMDSZ-es politikus, parlamenti képviselő személyesen hívő katolikusként, de politikusként is háláját fejezte ki a nővérnek a segítségért hangsúlyozva a magyar tannyelvű speciális oktatási itnzémnyét létrehozását.

Márton Áronról szóló könyvet, az oktatásügyi minisztérium által kiállított kiválósági oklevelet és még számos más ajándékot adtak át a nővérnek búcsúzóul. A püspök Szent László egyházmegyei érdeméremmel tüntette ki a ferences nővért. Sorra köszönetet mondott a Bonitas Speciális Iskola igazgatónője, a Szent Lászó Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatónője, Konrád Erzsébet Katalin, Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes, Tankó Zita tanfelügyelő, Bonifácia nővér. Különlegességként egy Paul Josef Nardinit ábrázoló puzzle-képet is kapott a nővér az egyes puzzeldrabok hátán olyan gyermekek üzenetével, akik részesültek a nővér jótékonyságából.

Az ünnepség végén a székesegyház gyermekkórusa ajándékozta meg a nővért néhány dallal, Oláh Gabriella székesegyházi kántornő vezetésével, Szerfina vincés nővér gitáros kíséretével, valamint Székely Boglárka hegedűs közreműködésével. Végül mindenki személyesen kifejezte háláját egy-egy ajándékkal, aprósággal, amely majd itteni kapcsolatukra emlékezteti Renáta nővért hazájába való visszatérése után is.

A rendről és annak nagyváradi működéséről, a búcsúünnepségen is levetített összefoglaló videó:

Renáta nővér így emlékszik a nagyváradi húsz évre:

Micaci Cristian