Gyűjtést szerveznek a Szentírás vasárnapja alkalmából

0
2443
A néhai Nagy József ajándéka, aki szívügyének tekintette a Szentírás ismeretét és terjesztését. A szerző felvétele.

A Szentírás üzenetének terjesztése céljából Szentírás vasárnapjára ebben az évben is főegyházmegyei gyűjtést rendelt el a legutóbbi körlevelében Jakubinyi György érsek. A befolyó összeget az idén 25 éves Katolikus Magyar Bibliatársulat támogatására fordítják.

Minden évben szeptember utolsó vasárnapján ünnepli az egyház a Szentírás vasárnapját. A biblia védőszentjének és pártfogójának, Szent Jeromosnak az ünnepéhez, szeptember 30-ához legközelebb eső vasárnapon a katolikus egyház különös figyelmet szentel a Szentírásnak. „Isten Igéjének ismertetése, hirdetése elsőrendű feladatunk a lelkipásztori szolgálatban”, ami életet ad minden hívőnek – fogalmaz az érseki körlevél, amelyet szeptember 22-én olvasnak fel a szentmisék keretében az egyházmegye templomaiban.

Hálával emlékeznek meg azokról, akik a Szentírás ismeretét és terjesztését eddig is szívügyüknek tekintették, különös tekintettel a néhai Nagy József atyára, aki 1994-től a Katolikus Magyar Bibliatársulat alapító-elnöke és vezetője volt. Az előző évi támogatások hozzájárultak a bibliatársulat különféle rendezvényei és programjai létrejöttéhez, valamint lehetővé tették, hogy az érdeklődök a bibliatársulat közvetítésével jutányos áron juthassanak Szentíráshoz.

„Sok szó jut el naponta hozzánk, megannyi információt kapunk, de ez a sok behatás – ami bennünket ér –, talán túl sok is, hiszen meghaladja a befogadási képességünket. Ám Jézus Szavára, mely egyedül képes örök életet adni, minden nap szükségünk van” – fogalmaz a körlevél. Az Evangelii Gaudium szavait idézi: „A Szentírás az egyház dobogó szíve, mely életre kelti a Test tagjait”.

„Az Ige segít abban, hogy húsvéti módon éljünk, mint egy búzaszem, mely elhalva életet terem, mint a kipréselt szőlő mustjából fakadó bor. A Lélek ilyen radikális módon újítja meg az életet. A Biblia a legjobb injekció a bezárkózás ellen, megóv az önelégültségtől, a győzelemittasságtól. Arra indít, hogy lépjünk ki önmagunkból. Isten Igéje olyan, mint egy centrifuga, mely kirepít. Nem szereti a langyosságot, hanem a tüzet és a szelet kedveli” – buzdít az érseki körlevél.