Veni Sancte a nagyváradi egyházmegye templomaiban

0
1491
Fotók: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A nagyváradi székesegyházban mutatott be tanévnyitó szentmisét Böcskei László megyés püspök a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjainak, tanárainak és a szülők jelenlétében hétfőn, szeptember 9-én. Mindannyian kérték a Szentlélek segítségét, hogy az új iskolai évben segítse őket a bölcsességben való növekedés útján.

Szabó Ervin, az iskola spirituálisa bátorította prédikációjában az új tanév elébe néző diákokat, tanárokat és szülőket, családokat.
Böcskei László a szentmise végén arra a kérdésre kereste a választ a diákokkal együtt, hogy miért olyan fontos az iskolai év kezdete és nem csak a vége – adta hírül a nagyváradi egyházmegye hírportálja.

„Bizonyára sokan ültettetek már virágot és gondoskodtatok róla. A virág a világmindenség egy kicsi része, ami rád lett bízva, hogy éljen és szépüljön. Így tekintünk mi is rátok: a világmindenség kicsi részei vagytok, mindannyian külön-külön, és várjátok, hogy kibontakozzatok. A virágot oda kell helyezni, ahol napfény van, növekedéséhez megfelelő körülmények. Locsolni kell, meg kell óvni. Így nevel titeket is a család, az iskola, az egyház, hogy növekedjetek okosságban, bölcsességben, mint a gyermek Jézus. Ti értékesek vagytok a szülők, nevelők, az egyház számára. Mi ezt a meleget és táplálékot próbáljuk biztosítani nektek, hogy növekedjetek” – hangsúlyozta a püspök.

Az egyházmegyei elöljáró külön köszöntéssel fordult és tapsot kért azoknak, akik most lépik át először az iskola küszöbét. Kifejezte vágyár, hogy az új tanévben az oktatás és a nevelés tanárok és szülők, nagyszülők közreműködésével történjen, legyen az iskola egy közösség, ahol az együttműködés eredményeként bontakozhat ki a jó.

A szentmise záró áldása után Konrád Katalin Erzsébet igazgató asszony nyitotta meg hivatalosan az új tanévet, Tankó Veronika Zita tanfelügyelő asszony, az iskola volt tanítónőjének közreműködésével. A diákok és tanárok ezután az iskolába vonultak, hogy megbarátkozzanak régi és új tantermeikkel, átvegyék tankönyveiket és a különböző tanszereket.

Az iskolába való készület az egyházmegyében azonban már jóval korábban elkezdődött, hiszen vasárnap, Kisboldogasszony ünnepén több plébániatemplomban is megáldották az iskolás táskákat, tanszereket. Nagyváradon az Olaszi plébániatemplomban tartottak ilyen szertartást a déli szentmise végén, míg a Szent László plébániatemplomban Pék Sándor esperes-plébános járult hozzá az iskolába járás előkészítéséhez.