2019. szeptember 6., péntek

0
711

EVANGÉLIUM

Egy alkalommal a farizeusok és írástudók így szóltak Jézushoz: „János tanítványai gyakran böjtölnek és imádkoznak, és ugyanígy a farizeusok tanítványai is; a tieid azonban csak esznek-isznak.” Jézus így felelt nekik: „Csak nem foghatjátok böjtre a násznépet, amíg vele van a vőlegény? Eljön az idő, amikor elviszik a vőlegényt: akkor majd böjtölnek.”
Példabeszédet is mondott nekik: „Senki sem hasít ki új ruhából foltot, hogy ócska ruhára tegye. Hiszen így az újat is elszakítja, és az ócska ruhára sem illik az új folt. Senki sem tölt új bort régi tömlőkbe, mert az új bor szétszakítja a tömlőket; a bor kiömlik, és a tömlők is tönkremennek. Az új bor új tömlőbe való: akkor mindkettő megmarad. Aki óbort iszik, nem kívánja az újat, mert azt mondja: »Jobb az óbor.«”
(Lk 5,33-39)

Az új bor új tömlőbe való – mondja Jézus. Elsőpéntek van! Ez a nap az Eucharisztia imádásának a napja is. Mindig ilyenkor, amikor betegekhez, idősökhöz viszem el a legnagyobb kincsünket, tudom hogy igazak Jézus szavai és ebben erő van. Ezen a napon jó elcsendesedni és megpihenni az Eucharisztia előtt. A mai napnak hangsúlyos üzenete is van: a Vele való találkozásra kell készülni, tisztává és széppé kell tenni lelkünk hajlékát. A Vele való találkozás értékes, mert megszentelődhetünk, újjá, egésszé, széppé és igazivá válhatunk.

Csíki Szabolcs plébános

MEGOSZTÁS