Százéves korában elhunyt a világ legidősebb bíborosa

0
1512
José de Jesús Pimiento Rodríguez bíboros. Fotó: Vatican News.

Szeptember 3-án délután, százéves korában elhunyt a kolumbiai José de Jesús Pimiento Rodrígueza, Manizales főegyházmegye nyugalmazott bíboros érseke. A világ legidősebb bíborosa volt. A kolumbiai püspökök részvétüket fejezték ki.

A kolumbiai püspöki konferencia kedden jelentette be José de Jesús Pimiento Rodríguez bíboros halálának hírét. A főpásztorok imádkoznak az elhunyt lelki üdvéért és köszönetet mondanak Istennek tanúságtételéért és hosszú életéért. A bíboros jelentősen hozzájárult az ország békéjéhez gondolataival, tanulmányaival és tevékenységével, amelyekkel a közjó és a fejlődés iránti érzékenyítést szolgálta – olvasható a kolumbiai püspöki konferencia sajtóközleményében.

José de Jesús Pimiento Rodríguez 1919-ben született Kolumbiában és 22 évesen szentelték pappá. 1955-ben szentelték püspökké. Ferenc pápa kreálta bíborossá 2015-ben. A főpásztor mottója: „Vivere Christus Est” (az élet Krisztus). Képzései során filozófiát és művészetteológiát tanult. Plébániákon, majd a püspökségen végzett szolgálatot. 1964-ben zsinati atyaként részt vett a II. vatikáni zsinat négy ülésszakán. Küldöttként jelen volt a Latin-Amerikai Püspöki Konferenciák második, harmadik és negyedik közgyűlésén.

1972-ben megválasztották a kolumbiai püspöki konferencia elnökének, amelyet két mandátum során töltött be 1978-ig. A kolumbiai apostoli nuncius tanácsadója volt a kormány képviselőivel folytatott párbeszédben az 1887-ben megszületett Konkordátum felülvizsgálatáról és megújításáról. 1975-ben VI. Pál pápa áthelyezte a Manizales főegyházmegyébe, ahol 21 éven keresztül teljesített szolgálatot. Ezalatt a II. vatikáni zsinat dekrétumai gyakorlatba ültetésének szentelte magát, kiemelt figyelmet fordítva a család-, az ifjúsági és a társadalmi pasztorációnak, anélkül hogy mellőzte volna az oktatás és az egyetem világát. 1985-ben konkrét szolidaritását fejezte ki a Nevado del Ruiz vulkán kitörése áldozatainak. 1996-ban II. János Pál pápa elfogadta lemondását a Manizales főegyházmegye vezetéséről életkorára való tekintettel.

Halálával a Bíborosi Kollégium összetétele 214-re változott, amelyből 118 a választó és 96 a nem választó, azaz 80 év feletti bíboros.

Forrás: Vatican News